Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al.Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen zijn voedzame vruchten met een uitstekende hoeveelheid vezels. De schil van de vijg bevat nog nét wat meer vezels dan het vruchtvlees. Wanneer een vijg goed vers is, is het dan ook zeker aan te raden om deze met schil te eten.
Kun je de schil van verse vijgen eten? Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen.
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
De suikers in de vruchten van de vijgenboom hebben een heilzame laxerende werking. Actieve bestand. Suikers: dragen bij aan de voedingswaarde van vijgen. Vezels: deze onverteerbare stoffen hebben een aanzienlijk effect op de darmtransit.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Door de hierboven genoemde voordelen hebben de vijgen ook een geneeskrachtige werking. Denk dat bijvoorbeeld aan: Laxerende werking bij verstopping (door de hoeveelheid vezels). Een stabiele bloedsuikerspiegel (zie hierboven).
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Afhankelijk van het ras vijgen zijn de meeste vijgen in Nederland rond augustus en september rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Verse vijgen kun je ook invriezen. Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C).
Hoog suikergehalte: Vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.
De vijgen van de Col de Dame Blanche worden wel eens beschreven als de best smakende vijgen. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Het is een trage groeier, maar de boom kan wel tien meter hoog worden als je hem niet snoeit.
Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch.
De zoete smaak brengt je misschien wat op het verkeerde idee dat ze veel calorieën bevatten. Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Hoe moet je de vijgenboom verzorgen? Een vijgenboom heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien.Geef je vijgenboom daarom in de zomer water als het langere tijd niet regent. Zeker vijgen in pot moet je altijd ruim water geven, ook als het regent kan de grond in de pot droog worden.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Vijgenblad thee maken van gedroogde vijgenbladeren
Doe de gedroogde vijgenbladeren in een thee-ei, giet er het kokende water op. Laat het een paar minuutjes trekken en smullen maar.