Ook of de druif met de hand of machinaal geplukt wordt, speelt een rol. "Met de hand plukken is beter voor de kwaliteit van de druiven, maar is - in ieder geval in veel landen in Europa - duurder. Omdat in landen als Chili, Spanje en Portugal de lonen relatief laag zijn, kunnen ze daar goedkopere wijnen produceren.
Dat de prijzen voor wijn zullen gaan stijgen, komt doordat de prijs van de wijn zelf omhoog gaat, maar vooral doordat de prijzen van alle andere grondstoffen die nodig zijn stijgen. Deze 'droge' kosten, oftewel alle kosten behalve de wijn zelf, stijgen namelijk meer dan die van wijn, aldus Snelten.
Soms gebruikt de wijnboer eikenhouten vaten om de wijn in te laten rijpen. Ook dat maakt een wijn wat duurder. Het belangrijkste en vaak meest bepalende voor de prijs van een wijn is hoeveel mensen de wijn willen kopen.
Hoe duurder de wijn is, hoe beter 'ie smaakt. Althans, dat beweren sommige mensen. Maar mocht je nu geen zin hebben om elke keer een vermogen aan wijn uit te geven, hebben wij een handig trucje gevonden. Wijn smaakt namelijk al stukken lekkerder, als je jezelf wijsmaakt dat het een duurdere wijn is.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
Prijs voor de wijn
De prijs van de inhoud wordt bepaald door de druiven, het productieproces en het terroir. Deze factoren bepalen naast de prijs dan ook de kwaliteit van de wijn. Als je voor €1 aan wijn in de fles zou doen dan kom je al op een prijs van minimaal €4 per fles.
We zeiden al dat jij met je fles van 4 euro geen echte wijn drinkt, grote kans dat je de restjes van vorige oogsten naar binnen zit te werken. Niet zo lekker dus. Wijnboer Ilja raadt ons aan om voor een betere, biologische wijn te gaan. Iets duurder, maar het wel helemaal waard!
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten. En goedkope wijn hoeft zeker geen slechte wijn te zijn, zeker niet met onze aanbiedingen.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.
Er is geen vast maandsalaris voor de Wijnboer omdat de Wijnboer als zelfstandige werkt. De Wijnboer haalt zijn salaris uit de druiven en door de verkoop van wijnen. De totale opbrengst is sterk afhankelijk van de oogst van dat jaar. Als de oogst goed is, verdient de Wijnboer meer dan wanneer de oogst minder is.
Over het algemeen kun je zeggen dat een duurdere wijn een betere kwaliteit heeft. Dit is echter wel wat kort door de bocht gesteld. Het kan namelijk ook simpelweg zo zijn dat een bepaalde wijn exclusiever is, omdat er minder van in omloop is.
Denk hierbij vooral aan een goede harmonie tussen het alcoholgehalte, de tannine, zuren en zoetheid. Zijn er bijvoorbeeld teveel zuren dan is de wijn al snel zuur. Is er teveel tannine dan is de wijn bitter en stroef. De concentratie van een wijn is een teken van kwaliteit.
Van Iwaarden: “Wij kijken naar de inkoopprijs, exclusief btw, en zetten de wijn dan in een categorie, bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 euro of tussen de 40 en 100 euro. Per categorie passen we de marges iets aan, de range loopt van ongeveer 30 tot 60%.”
Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne. Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en bij cava ongeveer 9 maanden.
'Wijn gaat drie keer over de kop'
Jörgen van der Veer, docent aan de Horeca Academie, geeft aan dat de inkoopprijs van een fles wijn minimaal 5 euro is. Hij vertelt dat voor dranken de regel geldt dat je van elke euro aan omzet zo'n 80 cent moet overhouden.
Wat kost gemiddeld een glas wijn op het terras? Hier in Nederland doen ze maar wat in sommige horecagelegenheden en o.a. terrasjes en we accepteren het ook allemaal maar. Gemiddeld rond de 4 Euro en meer is tegenwoordig normaal.
Ook een doos(je) van 10 Flügels bestaat. De prijs hiervan zal rond de 8 euro liggen in bijvoorbeeld de supermarkt. In het uitgaansleven zal dit waarschijnlijk het dubbele hiervan kosten. De prijzen van een losse Flügel in de kroeg variëren van zo'n €1 tot €3.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie. Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.
Bordeauxse pap
De valse meeldauw in de wijnbouw werd vanaf 1885 bestreden met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel staat bekend onder de naam bouillie bordelaise of, wat prozaïscher, Bordeauxse pap (CuSO4+Ca(OH)2). Door de aanwezige zwavel werkte dit middel meteen ook tegen echte meeldauw.