Je voornaam is de naam die je bij je geboorte krijgt. Je voornaam kan één naam zijn, maar ook twee of drie. Je voornaam is dus niet je roepnaam. Naast je voornaam krijg je ook een achternaam.
Het zijn de meisjes- en jongensnamen die ouders in 2017 het meest hebben gegeven aan hun pasgeborenen. De voornamen worden vermeld in de geboorteakte. Een voornaam hoeft niet hetzelfde te zijn als een roepnaam; voor de roepnaam bestaan geen wettelijke regels. Dat laatste is wel het geval voor voornamen.
Is er een apart vakje voor je voornaam of roepnaam*, dan bedoelen ze met het woordje 'naam' dus je achternaam. Misschien vragen ze i.p.v. je voornaam ook wel alleen de voorletter(s). Als er een apart vakje voor het tussenvoegsel (de, van der, van) is, dan vul je dat daar in. Geslacht betekent of je man of vrouw bent.
Ja, je roepnaam staat je volledig vrij. Heeft alleen dus ook geen enkele status en op officiele papieren moet je dus wel altijd de namen uit je paspoort gebruiken. Dit. Maar meestal (althans tegenwoordig) is je roepnaam ook je officiële naam.
De naam waarmee iemand aangesproken kan worden. Iemand heeft meestal een roepnaam een of meer voornamen en een achternaam.
Niet iedereen heeft een voornaam die ook zo in de burgerlijke stand staat. Dat noemen we dan de roepnaam, terwijl de officiële naam ook wel de doopnaam wordt genoemd. Blijkbaar forceert de kerk in de doop een voornaam die ouders ook aan de staat doorgeven, maar die in de dagelijkse praktijk niet functioneert.
Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.
Zet de roepnaam van je kindje voor op het kaartje.De volledige naam en eventuele doop of extra namen, kun je dan aan de achterkant zetten. Is de volledige naam bijvoorbeeld Elisabeth Katharina Verduin, maar noemen jullie haar Elsje, dan zet je dat op de voorkant.
De meeste kersverse ouders zetten de roepnaam op de voorkant van de kaart, omdat de eerste naam niet altijd de roepnaam is. De volledige naam wordt vaak aan de binnenkant van de kaart benoemd. Op deze manier weten vrienden, familie en kennissen welke naam zij op het felicitatiekaartje kunnen zetten.
Je vult altijd de naam in die op je paspoort of ID-kaart staat. Let daarbij op dat je alleen de eerste officiële voornaam en de achternaam zoals vermeld in het paspoort of identiteitskaart invult*. Je vult dus geen roepnaam of voorletters in.
Bij 'Eerste voornaam' vult u de eerste volledige voornaam in volgens uw paspoort. Bij 'Familienaam' vult u de volledige achternaam in volgens uw paspoort. Bij een dubbele achternaam vult u deze in zonder spaties, dus alles aan elkaar. Wanneer u getrouwd bent vult u als achternaam ALTIJD uw meisjesnaam in.
Is een voornaam leuk genoeg voor jullie baby, dan is dat toch ook helemaal goed. In het dagelijks leven zal je alleen de eerste naam van je kindje gebruiken. In de meeste gevallen wordt de tweede of derde naam eigenlijk nooit gebruikt, behalve voor officiële gelegenheden.
Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege. Dit is je volledige achternaam met spaties.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Je roepnaam is de naam waar door je geroepen wordt.Dit hoeft niet je voornaam te zijn. Voorbeeld: Je echte naam is Elizabeth, maar je roepnaam is dan Eliza, Iza, Isa, Liza of bijvoorbeeld Lisa.
Het komt vaak voor dat een persoon niet (langer) gelovig is, maar wel doopnamen heeft. Als diegene daar last van ervaart, kan hij via de rechtbank een verzoek indienen om deze doopnamen te verwijderen.
Voornaam veranderen
Dan heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat moet bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. Gaat het om een aanpassing van de voornaam van een minderjarige? Dan doet de advocaat het verzoek namens een van de ouders of de voogd.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Verzoek voornaamswijziging
De rechter zal toetsen of er sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang voor de gevraagde naamswijziging. Deze naamswijziging kan zien op de voornaam, maar ook op het toevoegen van een tweede naam, bijvoorbeeld omdat iemand vernoemd wil worden naar een bijzonder familielid.
Online naamsverandering aanvragen
Als je online een verzoek indient, duurt het vijf werkdagen. Dit geldt ook voor een schriftelijk verzoek.
De beslissing over de naamswijziging volgt meestal 20 weken na de indiening van uw verzoek.