Omdat mungbonen gezond zijn! Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen.
De groene boon is licht verteerbaar, al helemaal in vergelijking met veel andere peulvruchten. Daarnaast bevat de mungboon bevat veel eiwitten, is vezelrijk en bevat in verhouding weinig calorieën. Niet alleen dat: mungbonen reinigen de darmen. Ze ruimen dus afvalstoffen op én stimuleren de spijsvertering.
Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels
Mungbonen bevatten veel vitaminen (zoals foliumzuur, B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, koper, kalium, zink en selenium) en vezels.
Laat mungbonen het liefst 24 uur ( een nacht) weken. Door de ontkieming worden voedingswaarden enorm verhoogd. Hoe meer ” taugé” er dus ontspruit, hoe hoger de voedingswaarden worden. Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken.
Mungbonen zijn heerlijk en ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te bereiden dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en smaken ze heerlijk in salade, soep of stoofpot! Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er taugé uit.
Bonen weken: zo doe je dat
Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Bevat peulvruchten. Kan mogelijk sporen bevatten van gluten, noten, pinda's en sesam.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Maak fytinezuur onschadelijk. Als je veel voedingsmiddelen met fytinezuur eet, kun je het grootste deel fytinezuur het beste verwijderen voordat je het eet. Je maakt fytinezuur onschadelijk op de volgende manieren: Laat het voedingsmiddel (ruim een nacht) weken in water, azijn of zure zuivel en gooi het weekwater weg.
De teelt van de mungboon stamt uit India. Hij wordt vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.
Voordat je de bonen in het water legt spoel je ze eerst even goed af onder koud water. “Zet de mungbonen ruim onder water en laat ze 24 uur staan. Je hoeft ze nu niet af te dekken.” 24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen.
Mungbonen groeien het beste in vruchtbare en vochtige leemgrond met een pH-waarde van 6.2 tot 7.2. Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij.
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd.
Voor een ayurvedische vastenkuur zijn ook gele mungbonen, soepen of kitchari (gelijke hoeveelheid gedroogde gele mungbonen en basmatirijst in koud water laten weken en vervolgens tezamen met even droog geroosterde komijn, koriander en gemalen gember koken tot een brij ontstaat) geschikt.
Dit is meel van gemalen zwarte mung bonen. Mung bonen meel is onder anderen een goede vervanger voor meel. In de Indiase keuken wordt dit meel gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes en in de Surinaamse keuken voor het maken van bara's.
Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in de buitenste lagen van granen, peulvruchten, noten en zaden. Fytinezuur komt vooral voor in graanproducten waarin de gehele korrel is verwerkt, zoals volkorenbrood. Het gehalte aan fytinezuur is verder onder andere afhankelijk van het graansoort en de bereidingswijze.
Mocht je ze langer laten staan dan 8 uur, zet ze dan in de ijskast zodat er geen fermentatieproces start. Laat ze niet langer dan 24 uur staan. Giet ze af en begin meteen met ze te koken. Doe ze in een pan en voeg koud water toe, zo'n 10 cm bovenop de bonen.
Antinutriënten komen het meeste voor in (pseudo)granen, peulvruchten en nachtschades, maar zijn ook te vinden in bladeren, wortels en vruchten van bepaalde plantensoorten. Daarnaast bevatten zoogdierenvlees en zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kwark ook verschillende antinutriënten.
Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken. Bruine bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen. Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater.
Doe een deksel op de pan en breng het water zonder zout aan de kook. Voeg pas na een uur een snufje zout toe. Zo worden de velletjes van de bonen minder taai. In totaal zijn de bonen na een kooktijd van 75 tot 90 minuten gaar.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel groene bonen genoemd. Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes.
Allereerst de bonen goed wassen onder de stromende koude kraan. Daardoor spoel je stof, zand, en ander vuil uit de gedroogde bonen. Doe de bonen in een grote pan en voeg zoveel water toe totdat de bonen net onder water staan. Deksel op de pan en 24 uur laten weken.