Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Voor de volledigheid: gebruik nooit en te nimmer chemische onkruidverdelgers zoals RoundUp om op een snelle manier te proberen je klimop dood te sproeien. Het is bere slecht voor je eigen gezondheid en je tuin en het lost ook het probleem van verwijderen van de resten en de hechtwortels niet op. Niet doen dus.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Om klimop in toom te houden moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden. Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben. De uiteinden kunnen dan de dakgoten, de paden bedekken of tot ver in de border zijn gegroeid. Ook de bossige groei aan de bovenkant kan topzwaar zijn geworden.
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Knip de plant een halve meter boven de grond door of graaf direct de wortels helemaal uit en laat de plant eerst weer afsterven. Dus net als bij klimop verwijderen van een muur. Wanneer de plant is afgestorven trek je deze voorzichtig van de schutting (of het houten hek).
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen. Het onkruid verwijderen met azijn is niet altijd de beste optie!
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Grenst uw tuin inclusief erfgrens aan een openbare weg of openbaar groen gedeelte? Dan moet u de schutting een meter van de erfgrens plaatsen. Als de schutting precies op de erfgrens staat tussen uw tuin en de tuin van de buren, dan ben je samen verantwoordelijk en zul je de kosten en onderhoud moeten delen.
In de kruidengeneeskunde wordt klimop toegepast bij verschillende luchtwegaandoeningen en klachten. De stoffen emetine en saponinen verhogen de slijmproductie, waardoor hoest en slijm sneller oplossen. Ook zou het luchtwegverwijdend werken.
Klimop is wellicht de meest bekende soort klimplant en is uitermate geschikt voor elke soort schutting of hekwerk. Daarnaast blijft klimop ook tijdens de winter mooi groen gekleurd. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je ook tijdens dit kille seizoen enige vorm van kleur in of rondom je tuin hebt.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
De wortels zijn het grootste probleem van de klimop. Het verwijderen van een klimop terwijl deze nog vaststaat in de grond is een erg lastig karwei. Het kost veel energie, maar de wortels blijven in de grond staan en de klimop krijgt dus weer de kans om te groeien. Eenvoudiger is het om eerst de wortels te verwijderen.
Mochten de hechtwortels erg hardnekkig zijn en heb je een groot oppervlak waar je ze van moet verwijderen, probeer dan eens een hoge drukspuit. Je spuit ze dan zo van de muur af. Je kunt de wortels ook wegbranden. Hechtwortels verwijderen kan ook met een hogedrukreiniger.
Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Heeft u al een mooie klimop haag en wilt u maximaal maar 1x per jaar snoeien, stel de snoeibeurt uit tot na de langste dag. De hedera haag zal dan veel langzamer gaan groeien. Hoe meer u snoeit, hoe compacter en voller de bladmassa en hoe steviger de klimop haag wordt.
De fabel dat klimop bomen zou verstikken is niet waar. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst.