Als opkikker: Ongeveer 62% drinkt een kop koffie om wat extra energie te krijgen. En dat percentage stijgt naar 74% voor mensen van 18-29 jaar oud. Voor een betere concentratie: Meer dan een derde (34%) zegt dat ze met koffie meer gefocust zijn (hoewel slechts 23% van de volwassenen ouder dan 60 dit als reden noemt).
Koffie is een natuurproduct
Het zit boordevol antioxidanten en gunstige voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het de volgende vitaminen: niacine (vitamine B3) en magnesium, riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en zelfs mangaan en kalium.
De reden waarom wij zoveel koffie drinken is moeilijk te vinden. Waarschijnlijk heeft het te maken met de verkrijgbaarheid van koffie in Nederland. Wij hebben in Nederland nu eenmaal goede voorzieningen; zo is gratis koffie op het werk bijna niet meer weg te denken.
Naast dat koffie je een energieboost geeft, heeft het een positief effect op chronische ziektes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Conclusie: wanneer je je altijd een beetje slaperig voelt in de ochtend kun je prima een kopje koffiedrinken om de dag door te komen!
Cafeïne geeft je lichaam geen energie in de vorm van calorieën zoals vetten, suikers en eiwitten dat wel doen. Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt. Bij 75 mg of meer kan het je alertheid en concentratie verhogen.
Cafeïne stimuleert de chemicaliën in je hersenen op twee manieren. Het beïnvloedt verschillende neurotransmitters, de boodschappers in je hersenen.Het belangrijkste is dat dopamine en noradrenaline worden gestimuleerd. Deze twee zijn verantwoordelijk voor het reguleren van motivatie, aandacht en je stemming.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Uit onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken. Hiermee staan wij in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Op plek 1 staat Finland met 12 kg, gevolgd door Noorwegen met 9,9 kg.
Ook verrassend is dat de hoeveelheid koffie die we drinken toeneemt naarmate we ouder worden. Zo drinkt 54% van de volwassenen tussen de 18 en 29 jaar gemiddeld twee koppen of meer per dag. Voor mensen van 45-60 jaar ligt dat op 71%. Bent u ouder dan 60, dan stijgt dit percentage naar 77%.
Het is dan ook niet gek dat de meeste koffie met melk en verwenkoffie wordt gedronken door Nederlanders jonger dan 18 jaar. Maar liefst 89% drinkt regelmatig koffie met melk en 71% drinkt regelmatig verwenkoffie.
Want van de top 10 landen over de hele wereld waar de meeste koffie gedronken wordt, zijn er maarliefst negen Europees. Finland spant de kroon, gevolgd door Noorwegen, IJsland, Denemarken, Nederland, zweden, Zwitserland, België en Luxemburg.
Na een tijdje wordt je lichaam afhankelijk van de ochtenddosis cafeïne, want je lichaam maakt zelf minder adenosine aan. Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend, omdat de cafeïne de adenosine als het ware vervangt.
Berekening Koffie: 14.000.000 Nederlanders boven de 15, waarvan 63% dagelijks koffie drinkt. Gemiddeld worden per persoon 3,8 koppen koffie gedronken. 14 miljoen x 0,63 = 8,8 miljoen Nederlanders die dagelijks koffie drinken. 3,8 x 8,8 miljoen = 33,5 miljoen koppen koffie per dag in Nederland.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Koffie. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Dokters adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel kopjes koffie te drinken. Als u meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt, dan krijgt u wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal vier kopjes koffie per dag om uw bloeddruk op pijl te houden.
Wanneer je lichaam die cafeïne niet binnenkrijgt, gaan de alarmbellen af.Je lichaam raakt in de war. Hierdoor krijg jij hoofdpijn en andere ontwenningsverschijnselen.
Koffie met melk is een stuk gezonder en wel om deze opvallende reden. (Volgende keer toch maar weer een cappuccino bestellen.) Door de wisselwerking tussen polyfenolen (lees: antioxidanten die onder andere voorkomen in koffie) en eiwitten heeft een simpel kopje koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmend effect.