Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Gewoonten spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Zoals koek bij een kop koffie. Het is gebruikelijk om te koken met vlees, uien, tomatenpuree en/of tomaten. Het is gebruikelijk om kruiden zoals specerijen, peterselie, dille en pepermunt in maaltijden te gebruiken.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé. Als je wil kun je ook 'menemen' bestellen.
Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas. Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze).
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
Tijdens het vasten mag je niet eten maar ook niet drinken. Verboden; om varkensvlees te eten, het varken wordt als onrein beschouwd. Het vlees wat ze wel mogen eten; kippen, koeien - en schapevlees moet wel ritueel geslacht zijn. Ook mogen ze geen alcohol gebruiken.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Geld is een ruilmiddel en dat maakt het volgens de islam tegennatuurlijk om te verhandelen. Het maakt niet uit of het om een hoog of laag percentage gaat: rente is haram. Het verbod op rente in de islam komt voort uit een diepgaande zorg voor het morele, sociale en economische welzijn van de mensheid.
lunch of ghda
De meest uitgebreide maaltijd van de dag! Ze kan tot 3 uur duren en bestaat meestal uit allerlei soorten tajines en couscous met vlees of vis en groenten en peulvruchten.
Het overgrote deel van de bevolking is Turks en de Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Maar liefst 98% van de Turkse bevolking is moslim. Er zijn ook enkele religieuze minderheidsgroepen, zoals aanhangers van de Byzantijnse en Latijnse kerk, joden en protestanten.