In het algemeen, stel eerst de voorspeakers af, dan de achterspeakers en als laatste de subwoofer. Stel daarna het balans tussen voor, achter en de sub in, waarbij het nodig kan zijn om de Gain lager in te stellen op sommige versterkers (bvb: de subwoofer versterker).
Bij het opnemen van audio is clipping het afgekapt worden van de pieken in de golfvorm als het dynamisch bereik overschreden wordt. Een overstuurd (krakend) geluid is het gevolg.
Volume van subwoofer instellen
De meeste actieve subwoofers hebben een eigen volumeregeling. Het is raadzaam om het volume van de sub in eerste instantie in te stellen op ongeveer een derde tot maximaal 50% en het gewenste totale volume via de AV-receiver te selecteren.
De gain- of 'trim'-regelaar van een microfoonvoorversterker, bijvoorbeeld, zet het ingangssignaal van de microfoon op een opneembaar niveau. Op een gitaarversterker regelt de gain- of 'drive'-regelaar op dezelfde manier hoe sterk het signaal dat de voorversterker raakt.
Een subwoofer is een speciale luidspreker die alleen de allerlaagste frequenties van het hoorbare spectrum weergeeft, meestal 200 Hz en lager.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Meestal wordt het woord 'bas' gebruikt voor frequenties van 60 tot 250 Hz. Onder 60 Hz wordt er gesproken over sub-bass. Dit zijn heel lage frequenties. Er zijn maar weinig natuurlijke instrumenten die zo diep kunnen duiken.
Met de volumeknop regelt u het uitgangsvolume van de luidspreker of luidsprekers van uw versterker. Hetzelfde geldt voor de volumeknop in uw autoradio. Het belangrijkste is dat het volume het geluid dat uit de luidspreker komt niet verandert, aangezien het geen toonregeling is.
Een gitaarversterker is een elektronisch apparaat dat de klanken van een elektrische gitaar versterkt. De gitaar wordt door middel van een kabel aangesloten op de versterker. Vervolgens wordt het geluid - eventueel vervormd - door een luidspreker weergegeven.
Naast de lage frequenties (bass) en hoge frequenties (treble) hebben sommige versterkers ook een regeling voor de middenfrequenties. Veel rock- en metalgitaristen draaien de mids eruit voor een zogeheten scooped sound.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Middels de instelling van de Phase heb je de mogelijkheid, het tijdstip waarop het membraan van de subwoofer zich naar voren beweegt te beïnvloeden. Door deze instelling kan men de subwoofer optimaal op de satellieten aanpassen.
Lpf for lfe is de crossover die word gebruik voor film,daar is het aan te raden de crossover zo hoog mogelijk open te zetten. Lfe only setting gebruiken ,niet lfe plus mains. The Best of Both World,s - Morca,s HT & Living.
De versterker knipt als het ware alles af wat boven de maximale grens uitkomt en dit noemen we “Clipping”. Hetgeen wat boven de grens komt, wordt dus afgeknipt en resulteert in een Sine-Waveform die verandert in een soort van Square-Waveform, wat klinkt als een overstuurd/krakend geluid.
In de voorversterker zitten veelal drie buizen, welke samen het ingangssignaal, oftewel de gemaakte muziek, versterken. Dit versterkte geluid wordt aan de eindversterker aangeleverd. Dit onderdeel wordt ook wel de eindtrap genoemd en het bestaat vaak uit minimaal twee buizen en een uitgangstransformator.
Basgitaarversterker. Er zijn vele soorten, maten en merken basgitaarversterkers te koop. Speel je in een bandje, dan heeft je versterker een vermogen nodig van ten minste 50 tot 60 watt. Ga je het podium op, dan heb je een versterker nodig van 500 watt om het basgeluid te laten horen.
Natuurlijke klank
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een buizenversterker zo goed (zeg maar: natuurlijk) klinkt. Een andere reden is de veel lagere thermische vervorming van een buis. Thermisch gezien werkt een buis een stuk constanter.
Als de >intensiteit van het geluid lager is dan 10-12 W/m2, is I/Io kleiner dan 1 en de logaritme daarvan dus lager dan 0. Geluidsintensiteit beneden de Io levert een negatief geluidsniveau op.
Als je op een volumeknop drukt, wijzig je het volume voor waar je op dat moment mee bezig bent. Als je bijvoorbeeld een film kijkt, wordt het volume van de film gewijzigd. Als je op de volumeknoppen drukt terwijl je nergens naar luistert, wijzig je het mediavolume.
Je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen: de loudness knop compenseert het geluid voor onze verminderde gehoorgevoeligheid bij lage volumes. Zodra je de knop indrukt zul je horen dat zowel de lage als hoge tonen benadrukt/versterkt worden. Eigenlijk is de loudness knop een soort equalizer met een vaste instelling.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.
In een luidspreker is de woofer de harde werker. De woofer wordt gebruikt voor de weergave van de laagste tonen in een luidsprekerkast. Daarnaast kan de woofer ook dienst doen als weergever van midden-tonen bij een tweeweg systeem. Vooral bij deze dubbelfunctie (laag en midden) moet de woofer geen bijgeluiden vertonen.
Aansluiten in een muzieksysteem
Indien per kanaal een actieve subwoofer wordt ingezet is deze parallel aangesloten aan één van de twee stereo luidsprekers. De kabel van de subwoofer wordt verbonden met de plus en de min uitgang van de versterker, net als de luidspreker zelf.
De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan op de speaker in van de sub en de luidsprekers zelf sluit u aan op de speaker out van de sub. Soms heeft een sub geen speaker out. Dan zet u de subwoofer parallel aan de luidspreker uitgang van de versterker zoals u ook een luidspreker aansluit.