Boekenkaft of boekomslag De boekenkaft of boekenomslag is dus een beschermend omhulsel en houdt de pagina's van een boek bij elkaar. Het behelst de cover, de backcover en de rug van een boek en is onder te verdelen in een hard cover of soft cover.
Rug: waar de katernen en pagina's aan genaaid worden. De rug van het boek kan open zijn (om de decoratieve binding te tonen) of gesloten. Voorkant: waar de pagina's open gaan. Kneep: of schouder van het boek.
Hoe is een boek opgebouwd? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen wensen, maar er is wel een standaard opbouw welke het meeste gebruikt wordt. Deze standaard opbouw is; Franse titelpagina, blanco pagina, titelpagina, colofon, inhoudsopgave/inleiding en dan verder met de inhoud van het boek.
De boekband bestaat, geheel of gedeeltelijk, uit een voorplat, een achterplat en een rug.
Zetspiegel, witmarges en bladspiegel
De teksten zijn niet paginavullend. Aan de onder, boven en beide zijkanten laat je witruimte over. Het gedeelte waarin je schrijft is de zetspiegel, de witte omranding is de witmarge. En de verhouding tussen beide noem je de bladspiegel van jouw brief of gedicht.
Een schutblad – de naam zegt het al – beschut als het ware het binnenwerk van je boek. Schutbladen worden ook wel schutvellen of inbindcovers genoemd.
Voorplat. De voorkant van het boek, waarop gewoonlijk de titel staat.
Een flaptekst of blurb is de samenvatting van de inhoud van een boek en wordt afgedrukt op de binnenkant ('flap') of achterkant van een boekomslag en in promotiemateriaal zoals de website van de uitgever en boekenverkoopwebsites.
Een verhaal heeft een vaste opbouw. Er zijn altijd vier elementen: een hoofdpersoon met een probleem, een zoektocht met een worsteling, een wending met een aha-moment en het inzicht of het resultaat. En vervolgens kan het verhaal ook doorverteld worden.
In deze blogpost leer je dat de structuur van een fictieboek uit zeker elf elementen bestaat: titel, opdracht, voorwoord, proloog, boekdelen, hoofdstukken, alinea's, inspringen, epiloog, dankwoord en verantwoordig.
Een goed boek bestaat uit verschillende elementen. Denk aan de opbouw van het verhaal, de personages, de setting, de rode draad, het overkoepelende onderwerp of thema, de X-factor en meer.
Een rug of een wig (benaming is afhankelijk van hun positie) is een langgerekt gebied met hoge luchtdruk en een uitloper van een hogedrukgebied. Boven de evenaar heeft het isobarenpatroon een anticyclonale (met de klok mee) kromming.
Dit is de rug van het boek. This is the back of the book. Kijk nu naar de rug van het boek. Now look at the spine of the book.
Wat is een achterflaptekst of blurb? Een flaptekst, ook wel blurb genoemd, beschrijft in grote lijnen waar de inhoud van een boek over gaat, waarom de lezer het boek moet lezen en voor wie het boek bestemd is.
De flaptekst, ook wel blurb genoemd en volgens sommigen zelfs de belangrijkste tekst van een boek. De flaptekst is na de titel vaak de eerste tekst die mensen lezen en moet vooral aansporen om het boek te kopen.
Kenmerkend aan cahiersteek boekbinden is dat het garen of touw in de vouwrand zichtbaar is, zowel aan de binnen- als buitenzijde.
Een synopsis schrijf je voor de uitgever, de flaptekst voor de lezer. Waar je in een flaptekst de lezer vooral wilt prikkelen om verder te lezen zonder te veel weg te geven, verklap je in een synopsis wél de clue.
Een samenvatting is een verkorte versie van een origineel, bijvoorbeeld een tekst, een film of een gebeurtenis. De bedoeling van zo'n vereenvoudiging is om de hoofdpunten van het veel langere onderwerp uit te lichten. Men krijgt hiermee in een korte tijd de kerngedachten ervan weergegeven.
In de samenvatting vertel je de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in het verhaal. Het is aan te raden om dezelfde volgorde aan te houden als het boek.
De kneep is het geultje aan de voor- en achterkant van een hardcover. Door dit gedeelte in te knepen worden het binnenwerk en het omslag goed aan elkaar bevestigd. Het is wel belangrijk om hier geen tekst in te zetten.
De stofomslag is oorspronkelijk bedoeld als bescherming van de omslag van een boek tegen stof en beschadiging. De vormgeving van de stofomslag is nu evenwel een belangrijk middel om het boek in de markt te zetten, de zogenoemde branding.
Bij een tijdschrift wordt de papieren omslag of kaft ook wel cover genoemd. Op de omslag van een tijdschrift staat vaak een opvallende foto die bij een van de artikelen in het betreffende tijdschrift hoort. Bij modetijdschriften is dat vaak een bekend fotomodel, die de cover model genoemd wordt.