Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar veel minder dan bij vrouwen.
Vaak is de oorzaak onbekend. Er zijn factoren die een hogere kans op borstkanker geven, zoals roken en erfelijke/familiaire aanleg, maar dat wil niet zeggen dat je ook borstkanker krijgt. Het gaat altijd om een kans. Meerdere factoren samen kunnen een hogere kans op borstkanker geven.
Borstkanker kan door een erfelijke oorzaak komen. Dit is zo bij 1 van de 12 vrouwen met borstkanker. De erfelijke aanleg komt door een fout in een gen, zoals: BRCA1.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Vrouwen met een erfelijke aanleg hebben meer kans om borstkanker te krijgen. Er zijn ook andere risicofactoren bekend, maar die hebben minder invloed op de kans op borstkanker.
Genen slaan geen generatie over
En genen kunnen geen generatie overslaan. Genen kun je alleen erven via je ouders. En wat je niet hebt, kun je ook niet doorgeven.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Bij het woord borstkankerpatiënt denkt bijna iedereen automatisch aan een vrouw. Dat is logisch, want bij vrouwen is borstkanker een veel voorkomende ziekte, en bij mannen is het juist zeldzaam. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 13.000 vrouwen en 100 mannen de ziekte.
Borstkanker ontstaat geleidelijk. Het kan jaren duren voordat een tumor wordt ontdekt. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dit gebeurt veel minder vaak dan bij vrouwen: 1 op de 150 mensen met borstkanker is man.
De meest voorkomende soort borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Deze ontstaat in de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Meestal voelen tumoren die hierbij horen aan als een harde knobbel.
De symptomen van borstkanker bij mannen zijn hetzelfde als bij vrouwen. Denk hierbij aan een zwelling (knobbeltje) in de borst, tepelpijn en huidintrekking in het gebied rond de tepel. Omdat het borstweefsel van de man vooral achter de tepel zit, ontstaat de tumor meestal rondom de tepel.
Een op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen doorgaans later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire tumor behandeld is.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen. In de praktijk gebeurden de meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen suiker en kanker bestudeerden, op dieren.
In het kort. Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Bij ongeveer 5% van de mensen met kanker is de aanleg voor de ziekte erfelijk. Aanleg betekent dat er sprake is van een verandering (mutatie) in het DNA. Een Erfelijke aanleg kan van ouder op kind worden doorgegeven. Gelukkig krijgt niet iedereen met een erfelijke aanleg voor kanker ook altijd zelf kanker.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Met dit bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Bij het onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten (mammografie) gemaakt om tumoren op te sporen. Vaak zijn deze tumoren nog niet voelbaar.
Met een DNA-onderzoek kunnen we afwijkingen in het BRCA1- en BRCA2-gen opsporen. Dit kan zowel bij personen bij wie al kanker werd vastgesteld (diagnostisch) als bij familieleden bij wie nog geen kanker werd vastgesteld (predictief).
Toepassingen bij kankerbehandeling
Groene thee wordt door kankerpatiënten vooral genomen omwille van de antikanker- en weerstandsbevorderende activiteiten die eraan toegeschreven worden. Het zou vooral bij chronische lymfatische leukemie, borst- en huidkanker de voortgang van de ziekte kunnen vertragen (1).
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Uitgezaaide borstkanker is bijna nooit te genezen. De behandeling zal dan ook gericht zijn op het remmen van de groei van de kankercellen en het verminderen van de klachten. Het doel van de behandeling is het verlengen van je leven, met een goede kwaliteit. In dat geval wordt gesproken van een palliatieve behandeling.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Bestraling zelf doet geen pijn. Ook bestraling van binnenuit (brachytherapie) doet geen pijn. Bestraling kan wel bijwerkingen hebben die pijn doen, bijvoorbeeld darmkrampen of pijn in je mond. Je huid kan na een aantal keren ook gevoeliger worden en soms pijn gaan doen.