Hoelang doe je met 10 GB? Met 10GB internet kun je bijvoorbeeld 1 van de onderstaande dingen doen (per maand); Ongeveer 5 uur Full HD filmpjes op Youtube kijken.70 uur Spotify streamen op de hoogste kwaliteit.15 uur Netflix series streamen op normale kwaliteit.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Gebruik je dagelijks data via 3G of 4G? Als je onderweg bent en je streamt dagelijks 30 minuten lang muziek via Spotify en je scrollt door Facebook en Instagram, dan zul je al snel een bundel van 10.000 MB (oftewel 10 GB) per maand nodig hebben. Ook dit is dus van invloed op de grootte van je databundel.
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
5 gig staat gelijk aan 5000 MB en dit is een gemiddelde bundel. Dit is perfect wanneer je veel appt en regelmatig je social media checkt. Ook kun je hier nog prima video's en muziek mee streamen. Veel is echter afhankelijk van de kwaliteit waarin je bestanden verstuurt of streamt.
Wanneer je een abonnement hebt met onbeperkt data, dan kun je inderdaad 5GB per dag gebruiken. Als je door de 5GB heen bent, kun je inderdaad zoals @stikkelisok aangeeft eenvoudig 1GB activeren. Vanuit een abonnement met onbeperkte data kun je per maand 25GB delen met de andere mobiele nummers in het huishouden.
Muziek en video streamen
Aan de strafste resolutie kom je bij Youtube uit op 1,3 GB per uur; Netflix houdt het iets bescheidener: 1 GB per uur.
Kortom: als je voornamelijk thuis (via WiFi) gebruik maakt van internet en onderweg niet, dan heb je geen grote databundel nodig. Met 100 of 200MB kom je dan een heel eind. Voor 80 procent van alle gebruikers is een bundel van 500 MB trouwens genoeg en voor 95 procent een bundel van 1000 MB (ook wel 1GB genoemd).
Een gemiddeld verbruik van 40 a 50 Gb per maand. Dat varieert vooral van 20 tot 60 Gb en een par keer 80 Gb. Er was één uitzondering augustus vorig jaar was iets meer dan 100 Gb.
Hou de 1 GB per uur aan streamen aan om voor jezelf uit te rekenen hoe veel data het streamen je kost. Kijk je een film via de streaming-app van je provider? Ook dan kun je minimaal 1 GB per uur aanhouden.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Bij het streamen van een lage resolutie YouTube video, verbruik je zo'n 5 MB data per minuut. Stream je liever in de hoogste resolutie, Full HD, dan kost het je ruim 23 MB data per minuut. Kijk je een complete film via Netflix, dan kost dit je gemiddeld 2 GB aan data.
20000 MB (20 GB): vul je social media
Misschien ben je wat voorzichtig met foto's en filmpjes uploaden op Instagram, Twitter of Facebook. Het kan namelijk best in de MB's lopen als je dat vaker doet. Maar 20000 MB's/20 GB is meer dan genoeg om je familie en vrienden wat vaker laten meegenieten van je leven.
Hoeveel kun je met 1000 MB? Je kunt met 1000 MB ongeveer 100 minuten aan video's kijken. Dit hangt natuurlijk ook af in welke kwaliteit je de video's aan het bekijken bent. Als je video's in 720p wilt kijken dan is 1000 MB praktisch genoeg voor 100 minuten video's kijken.
2GB is goed voor zo'n 50 podcast-afleveringen van 40 minuten.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat.
Als je een abonnement afsluit voor je mobiele telefoon heb je vaak een beperkt aantal MB's aan data die je kunt gebruiken voor internet. Als je heel veel gebruik maakt van internet of graag films kijkt in de trein, kun je kiezen voor onbeperkt internet. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je bundel zomaar op is.
Is onbeperkt internet echt onbeperkt? Niet helemaal. Je krijgt namelijk altijd een dagbundel van een provider, variërend van 4 GB tot 10 GB. (In de tabel hieronder zie je precies hoe hoog de dagbundel per provider is.)
Wat kost onbeperkt internet? De kosten voor onbeperkt internet verschillen per mobiele provider. Zo heb je bij de ene provider al voor € 20,- per maand onbeperkt internet, terwijl de ander hier op maandbasis € 50,- voor rekent. Voor dit kostenverschil is vooral de internetsnelheid verantwoordelijk.