Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels). Daarnaast neemt het 10 tot 12x zijn eigen gewicht in vocht op en zet het uit.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Chia zaden zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Ook zijn de zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Chia zaad behoort tot een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. In plantaardige producten komt hoofdzakelijk het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) voor.
Week chiazaadjes 10-20 minuten, of overnacht, zodat het lekker bindt.
Mensen met een neiging tot een lage bloeddruk moeten er echter op letten dat ze de aanbevolen dagelijkse inname van 15 gram niet overschrijden. De bloeddrukverlagende werking van chiazaad is tot nu toe alleen vastgesteld bij een dagelijkse inname van 35 gram of meer.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Hoewel de meningen over superfood chiazaad nogal verschillen, is houdbaarheid geen punt. Bewaar de zaadjes in een luchtdichte verpakking, het liefst in de koelkast, en ze blijven een jaar lang veilig en lekker.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Gesprenkeld in yoghurt
Een paar chiazaadjes op een stukje fruit, zodat ze het vocht opnemen, en daarna door wat yoghurt roeren. Simpel, snel klaar en voedzaam.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei.
Behalve de omega-3 vetzuren: 1 kleine eetlepel chiazaad (5 gram) bevat ongeveer 1040 mg omega 3 vetzuren. Dit is ruim 2 keer zoveel als de aanbeveling van 450 milligram per dag van de Gezondheidsraad.
Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Chiazaad. Chiazaad is bijna net zo'n goede bron van omega 3 als lijnzaad. Het bevat met 18 gram omega 3 per 100 gram product ontzettend veel van dit vetzuur, dus je kunt net als lijnzaad toevoegen aan je ontbijtje of toetje.
"Het is een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Het is mineraalrijk: het bevat onder andere magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Chiazaad is erg vezelrijk. Als je het door de yoghurt doet, werkt het extra verzadigend: door de vezels dus en ook door de gezonde vetten die chiazaad bevat."
Beide zaden zijn dan ook een lekkere en gezonde toevoeging aan je dieet. Maar wat nou de beste keuze is? Het gaat er dan net om wat je zoekt. Voor een extra boost, kun je deze twee superfoods ook heel goed samen gebruiken.