Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Tips voor het instellen van de thermostaat
Als het buiten kouder is koelt het binnen verder af. Je verwarming moet dan dus harder werken om een temperatuur van 21 graden te bereiken. Als je niet thuis bent kun je prima de verwarming laten afkoelen tot 14 graden.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Deze heeft alleen wel hoge aanschafkosten. Een infrarood kachel heeft redelijk lage aanschaf- en gebruikskosten en is dus gemiddeld de goedkoopste optie.
Verbruik van een gemiddeld huishouden
Het resterende kwart is bestemd voor warm water (20 procent) en koken (5 procent). Het gemiddelde verbruik per dag ligt tussen de 3,28 en 3,29 kuub (1.200 gedeeld door 365). Maal 1,45 euro maakt dit een dagelijkse kostenpost van ongeveer 4,77 euro aan gasverbruik.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen.Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Werken deze 'bloempotkachels' eigenlijk wel? De theorie is – kort samengevat – dat de aardewerken bloempot de hitte van de waxinelichtjes als het ware absorbeert en vervolgens verder uitstraalt. 'Groter verwarmd oppervlak = grotere actieradius = meer warmte', als het ware.
Elke brandende kaars zorgt voor fijnstof in huis en dat is nooit gezond. Wel kunnen geurkaarsen voor een allergische reactie zorgen. Dat komt door de stofjes die worden toegevoegd voor de lekkere geur of mooie kleur. Een allergische reactie kun je herkennen aan brandende ogen en hoesten.
Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar creatieve en vooral goedkopere manieren om hun huis te verwarmen. Zo is de comeback van de "bloempotkachel" een feit. Simpel uitgelegd is een bloempotkachel een omgekeerde terracotta bloempot met daaronder theelichtjes om warmte te produceren.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's. Bij temperaturen lager dan 16 graden komen de ademhalingsfuncties onder druk te staan. Bij minder dan 12 graden wordt het cardiovasculair systeem extra belast, bij minder dan 6 graden bestaat het risico op onderkoeling.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Slapen doen we het liefst in de kou. In samenwerking met Markteffect lieten we een onderzoek uitvoeren onder 509 woningeigenaren. 70% van de Nederlanders blijkt in een slaapkamer te slapen van maximaal 18 graden. Daarmee is onze slaapkamer de koudste ruimte in huis.