Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in een of twee oren of het hoofd die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van een piep, suis of windgeruis tot aan gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe.
Oorzaken van suizende oren
Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Voor meer informatie over tinnitus oorzaken zie ook: www.kno.nl.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Stemmen horen kan voorkomen bij neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, een tumor of ontstekingen van de hersenen, bepaalde vormen van dementie en bij de ziekte van Parkinson. Bij epilepsie kan stemmen horen soms een van de weinige symptomen zijn. Epilepsie is een soort kortsluiting in de hersenen.
Mensen met tinnitus horen geluid dat er eigenlijk niet is. Het gaat om aanhoudend geruis, gerinkel, gepiep of gebonk. Oorsuizingen zijn vaak van voorbijgaande aard en kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een te hoge druk zoals in een vliegtuig. Ze kunnen zelfs veroorzaakt worden door een teveel aan alcohol.
Omdat tinnitus als een symptoom gezien moet worden en niet als een ziekte, is het antwoord op de vraag “Tinnitus genezen, kan dat?” dus volmondig “nee”. Een symptoom kan je bestrijden maar niet genezen. Met klachten kun je leren omgaan. De oorzaak van tinnitus is heel soms wél weg te nemen.
Tinnitus veroorzaakt geen gehoorverlies, maar is wel storend en maakt het moeilijker om op andere geluiden te concentreren. Daarom kunnen ReSound hoortoestellen een positief effect hebben op zowel tinnitus als op het gehoorverlies. Tinnitus openbaart zich op vele manieren.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag, van continu tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. Tinnitus leidt bij een aantal mensen tot problemen, bijvoorbeeld persoonlijke problemen, problemen op het werk en/of in de sociale omgeving.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Tinnitus en nekklachten
Sommige problemen in de nek zorgen voor tinnitus. Vaak komt dit uit de eerste en tweede halswervel, bijvoorbeeld door letsel van een nekhernia.
Hoewel tinnitus soms lang kan blijven hangen, lost het meestal vanzelf op.
Antidepressiva, antibiotica en zelfs paracetamol
Antidepressiva, bepaalde antibiotica en zelfs aspirine kunnen bij sommige mensen oorsuizen veroorzaken.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen.
Om u heen zijn geluiden slecht hoorbaar, klanken klinken doffer dan normaal en een gesprek voeren is lastig. Kortom; u heeft het idee dat u minder goed hoort. Ook een drukkend gevoel en pijn in het oor zijn symptomen van een verstopt oor.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts. De huisarts zal met een lampje in je oren kijken.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.