Het beste antwoord. Zo lang je snoeren gebruikt die minimaal 10A gebruikt en het totale aangesloten vermogen niet meer dan 2300 Watt is dan kan het, maar het is niet aan te bevelen.
Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. U voorkomt hiermee dat zich plaatselijk veel warmte in het elektriciteitscircuit ontwikkelt. Gebruik stekkerdozen alleen als u tijdelijk extra aansluitpunten nodig hebt. In alle andere gevallen: vaste stopcontacten die deskundig zijn aangelegd, zijn altijd beter.
Meer algemene tips zijn onder meer, dat u verlengsnoeren nooit aan elkaar moet koppelen tijdens het gebruik. Zorg liever voor een langere verlengkabel in dit geval! Ook is het altijd beter om een vast stopcontact te gebruiken, dan een verlengsnoer of een stekkerdoos.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Zeker als het gaat om stekkerdozen. Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen.
Een verlengkabel moet altijd rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten. Ze mogen niet aan elkaar worden gekoppeld, dit kan overbelasting tot gevolg hebben. De snoeren moeten altijd “vrij” liggen.
Stekkerdozen en haspels kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze ondeskundig worden toegepast. Vaak genoeg zien we opgerolde haspels die veel te zwaar belast worden, waardoor brand kan ontstaan.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Stof en beschadiging van kabels zijn vaak de grote boosdoeners als het gaat om kortsluiting. En zeker een föhn, frituurpan en broodrooster zijn hier erg gevoelig voor. Voorkom kortsluiting door deze apparaten regelmatig schoon en stofvrij te maken.
Verlengsnoeren volledig uitrollen
Een kabelhaspel die niet volledig uitgerold is kan namelijk zeer hoge temperaturen bereiken. Dit komt doordat het snoer dicht op elkaar zit en daardoor zijn warmte niet kwijt kan. Dit zorgt uiteraard voor gevaarlijke situaties die u vaak pas te laat in de gaten hebt.
Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor u hem gaat gebruiken. Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan oververhit raken en brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
Neen een verlengsnoer is daarvoor niet geschikt, maak liever een deugdelijk stopcontact op de juiste plaats.
In principe is het altijd gevaarlijk als een kind een voorwerp in het stopcontact steekt of lekt met een beker drinken. Je kunt dus nooit de garantie geven dat een stekkerdoos kindveilig is. Wel zijn er stekkerdozen met een speciale beveiliging, waardoor het product minder gevaarlijk is.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
De veiligste stekkerdoos
Dit Belkin stekkerblok heeft 8 uitgangen en 2 USB-poorten van 2.4A welke allemaal zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Beveilig je elektronische apparatuur tegen stroomstoten en spanningspieken.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Stof en vocht achter de koelkast
Met een beetje pech krijg je stof, vocht en beschadigde stroomdraden bij elkaar en ontstaat er kortsluiting. Dit ontstaat daar vaker dan in welk ander apparaat dan ook in de keuken, zo blijkt uit onze cijfers.
Dit kun je alleen maar ontdekken door van alle apparaten die aangesloten zijn de stekker uit het stopcontact te halen (van wasmachine tot waterkoker) en alle verlichting uit te doen (een kapotte lamp kan namelijk ook kortsluiting veroorzaken!).
Om te voorkomen dat niet geaarde apparatuur aangesloten wordt op een geaard stopcontact heeft men de stopcontacten voorzien van een paar uitsteeksels die het insteken van een ongeaarde ronde stekker onmogelijk maakt.
Vriezers hebben in de regel geen grote stromen. Kan prima op een verlengsnoer.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.