De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
Het is soms mogelijk om met een hbo-propedeusediploma in te stromen in een universitaire bachelor. Mits je voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen van de opleiding. Uit de praktijk blijkt dat voor veel studenten met een hbo-propedeuse de opleiding aan de universiteit vaak (te) moeilijk is.
In principe is de propedeusefase van een hbo-studie gelijk aan het eerste studiejaar en duurt dus een jaar. Je hebt de propedeuse gehaald als je alle vakken en onderdelen met een voldoende hebt afgerond. Voor elk afgerond vak ontvang je een aantal studiepunten.
Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
De resultaten voor de vakken in de hoofdfase hebben een gegarandeerde geldigheidsduur van zeven jaar, gerekend vanaf de toetsdatum.
Ik ben na het behalen van propedeuse naar uni gegaan, het was ontzettend lastig. De eerste half jaar heb ik geen een tentamen gehaald, toen viel het kwartje en eindigde ik mn eerste jaar alsnog met 54 punten. Het kan, het is wel hard werken en je zal waarschijnlijk een ander werk/leer/studeerstijl moeten hebben.
Opleidingen met selectie
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Na een hbo bacheloropleiding kun je alsnog een universitaire master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Meestal moet een student over de jaren heen een 7 gemiddeld hebben gehaald. Ook zal de master aan moeten sluiten op de vakken die de hbo student heeft gevolgd (toelating master).
Niet alle opleidingen kennen zo'n examen. In dat geval behaalt de student zijn propedeusebul (bijgenaamd "P", voorheen "propjes") automatisch aan het einde van het eerste jaar (bij het behalen van alle vakken).
Het behalen van een hbo-propedeusediploma na je havodiploma geeft geen nog toelating tot de opleiding geneeskunde. Bezit je een buitenlands diploma dan wordt door de faculteit beoordeeld of je diploma gelijkwaardig is aan een vwo-diploma met het juiste profiel én de juiste inhoud van de vakken.
Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan. Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen.
Als hbo-v student kun je vrijwel in iedere zorgorganisatie terecht. Hier valt te denken aan het ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrie, thuiszorg, de ggz of de gehandicaptenzorg. In het verpleeghuis of de thuiszorg krijg je vaak te maken met ouderen en bijbehorende problematiek zoals dementie of Korsakov.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Bedrijfskunde en administratie populairste richting in het hbo. Zo'n 68 duizend studenten behaalden hun bachelordiploma in het hoger beroepsonderwijs. Van alle afgestudeerden behaalde de grootste groep, bijna 16 duizend studenten, een diploma voor een opleiding in de richting bedrijfskunde en administratie.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Mocht je je propedeuse in je eerste studiejaar niet meteen halen, maar heb je wel genoeg studiepunten om door te gaan naar het tweede jaar, dan kun je je P in het tweede jaar halen. Dat betekent wel dat je de vakken die je niet haalde in jaar 1 opnieuw moet doen in jaar 2.
Associate degree Opleidingen in twee jaar
Associate degree opleidingen worden ook wel 'kort hbo' genoemd. Het niveau van de lessen is hetzelfde als op het hbo, maar er wordt al vroeg tijdens de opleiding veel nadruk gelegd op de praktijk.
Wat kan je zelf doen? Niet alle vakken zijn hetzelfde, wat betekent dat je voor bepaalde vakken best een andere studieaanpak hanteert. Praktische vakken vragen vaak veel inzicht. Maak voldoende nieuwe oefeningen, herbekijk eerder gemaakte oefeningen en analyseer waar je nog kan verbeteren.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.