Toch is de koers van het aandeel Aegon niet uit haar dalende trend gekomen. Dit komt onder andere doordat de Fed en de ECB de rente langer laag gaan houden. Dit is negatief voor Aegon dat in de toekomst minder geld ontvangt voor haar beleggingen in vastrentende producten.
Beursblik: negatief resultaat Aegon verwacht
Aegon heeft in het tweede kwartaal van 2022 vermoedelijk een negatief resultaat behaald, waarbij opnieuw de niet-operationele resultaten op de winst drukten, net als in het eerste kwartaal.
De vrees voor grote kredietverliezen verklaart waarom het aandeel ING in 2020 relatief hard daalde tijdens de coronacrash. De zeer kleine omvang van die verliezen – dankzij economische steunpakketten van de overheid – verklaart het snelle herstel.
Het aandeel Aegon is populair onder Nederlandse beleggers. De levensverzekeraar heeft een hoog dividend en scoort goed op aandelenselecties. Dit komt onder andere door een lage koers-winstverhouding en hoge boekwaarde vergeleken met de prijs van het aandeel Aegon.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Als er een dividend uitgekeerd wordt, dan moet u het effect in portefeuille hebben de dag voor ex-dividenddatum om recht te hebben op het dividend. De volgende dag gaat het aandeel ex-dividend en daalt de koers meestal ongeveer met het dividendbedrag.
Aandelen zijn onderhevig aan risico's. Koersen van aandelen kunnen stevig stijgen en dalen, ofwel fluctueren: draait de onderneming goed, dan willen beleggers meer voor het aandeel betalen; stelt de winstontwikkeling teleur of vermindert het vertrouwen in het management of in de toekomst, dan daalt de koers.
Ex-dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Op de dag voordat het dividend wordt uitgekeerd (de ex-dividenddatum), wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Alleen zij hebben recht op het dividend.
Aviva. Een andere serieuze concurrent van Aegon is de Aviva Group, een verzekeringsmaatschappij die actief is in 14 landen over de hele wereld en een van de grootste is in het Verenigd Koninkrijk. Het is ook een van de leiders in de Europese verzekeringssector.
In november 2020 verkocht Aegon zijn Centraal- en Oost-Europese tak aan de Oostenrijkse branchegenoot Vienna Insurance Group (VIG).
Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Groeiaandelen en (hoog)dividendaandelen
Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt. Groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit, omdat de winst terug het bedrijf in gaat als investering om de groei te versnellen.
Met het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen krijgt u elk jaar een ander maandelijks pensioen. Het ene jaar is dat hoger of lager dan het andere jaar. Lees hoe het werkt.
Onze experts stellen een beleggingsmix voor je samen. Die bestaat uit aandelen, maar ook uit obligaties, vastgoed en grondstoffen. Met een gevarieerd mandje loop je namelijk minder risico. Uiteraard beleggen we je geld op een sociaal en maatschappelijk verantwoorde manier.
Met Aegon Lijfrente Sparen spaart u met mogelijk belastingvoordeel. Met het geld dat u spaart, regelt u een uitkering als aanvulling op uw pensioen.
Wie over enig vermogen beschikt, komt voor de keuze te staan waar dat vermogen dan in te beleggen. Beleggen in onroerend goed, dus een huis of appartement kopen en verhuren, is een heel goed idee. Het rendement op vastgoed in de afgelopen jaren is stabiel.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.