Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Kies voor een zachte bodem welke zorgt dat de eitjes niet kapotvallen, hiernaast neemt het vocht op en dit zorgt ervoor dat de legkast langer schoon blijft. Enkele bedekkers voor het legnest zijn: houtkrullen, hennepvezel, zaagsel of stro voor de wintermaanden.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen. Slakken eten hier namelijk niet van.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Re: Hoe laat gaan jullie kippen op stok? Buffy een half uur voor zonsondergang, de rest vlak voor de zon ondergaat. Soms iets eerder, soms iets later, maar je kunt er je klok redelijk op gelijk zetten.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Grit is ideaal voor kippen en andere vogels die veel eieren leggen omdat ze hier de calcium uit kunnen halen die ze nodig hebben voor het maken van de eischaal.