Na het verticuteren moet je het gras goed bemesten om de grasgroei te stimuleren. Dit kun je doen met speciale anorganische mest voor gazons (die hebben de goede verhouding N+P+K) en ook met organische mest voor gazons.
Direct na het verticuteren bemest je best met een meststof die veel stikstof bevat zoals Spring Boost Gazon meststof. Stikstof stimuleert blad ontwikkeling en dit verbeterd en verkort het herstel. Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Quick Repair graszaad is hier een ideaal graszaad voor.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Het gazon doorzaaien na het verticuteren
Het gazon ziet er nu misschien wat kaal en levenloos uit. Maar maak je geen zorgen: het gazon neemt nu, na het verticuteren, extra licht en lucht op. Dit zorgt er alleen maar voor dat het gazon zich sneller herstelt! Meestal is het wel nodig om de kale plekken bij te zaaien.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Keuze van meststof
“Bij het doorzaaien raad ik dan ook een meststof aan die naast minerale grondstoffen ook organische grondstoffen bevat, “vervolgt de adviseur van DCM. “Zo heb je de combinatie van een deel voeding die snel vrijkomt en een deel dat over een langere periode vrijkomt.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden. Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Kalk strooien doe je ergens in februari of maart. Zo bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper te verticuteren dan ongeveer 3 tot 5 millimeter. Als je te diep verticuteert, kan dit de wortels van het gras beschadigen, wat de gezondheid van het gazon kan schaden.
Gras en Groen adviseert bij het bemesten van het gazon het gebruik van 100% organische gazonmest. Dit kan zijn Gazon Professional of Myco-Gazon van ECOstyle. Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van kunstmest. Ze hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Naast koemest behoren ook compost, turf, tuinaarde en potgrond tot de organische meststoffen. Deze meststoffen zijn allemaal opgebouwd uit organisch materiaal. Het regelmatig gebruiken van organisch materiaal is erg belangrijk voor de tuin.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Gazon herstel na droogte
Is een gazon goed beregend en nog groen of in redelijke conditie dan is regulier bemesten met GrasZó voldoende. Bij verdroogde gazons of gazons met grote schadeplekken is de aanpak anders. Hier kan verticuteren, doorzaaien en bemesten uitkomst bieden.
Nee!Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
Bemesten gebeurt voor het zaaien , omwille dat je best een langwerkende meststof toevoegt en deze bij het frezen en nivelleren de bodem inwerkt . Als je vier weken wacht na het inzaaien voor het bemesten maai je waarschijnlijk je meststof mee op.
Kies graszaden die sterk en snel kiemend zijn, waardoor uw gazon gauw opnieuw dicht zal zijn. Een mengsel van fijne sierlijke grassoorten samen met robuuste sterke grassoorten is ideaal! Er zijn ook graszaden verkrijgbaar die een kleine hoeveelheid meststoffen toegevoegd hebben gekregen, dit zorgt voor een goede start!
Gebruik zo'n 20-25 kg graszaad per hectare om door te zaaien. Goed bodemcontact is belangrijk voor de kieming van het graszaad. Voor het beste resultaat gebruik je een schijvenzaaimachine of wiedeg met aandrukrol.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.