Poetin stationeert kernwapens in Belarus, de tien vliegtuigen die ze kunnen afvuren staan er al. Rusland gaat tactische kernwapens in Belarus stationeren. Dat maakt de Russische president Poetin zaterdagavond bekend in een tv-gesprek.
Deze bommen zijn opgeslagen in zes Amerikaanse en Europese basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Inçirlik in Turkije."
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Als je kunt, zoek dan onmiddellijk beschutting of een schuilkelder. Alles wat ondergronds is, is prima zolang er geen gevaar is dat uitgangen geblokkeerd worden. De luchtdruk van de explosie zal de meeste gebouwen verwoesten en omverwerpen, dus je moet zeker weten dat je er weer uit kunt komen.
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.
De kernwapenlijst wordt aangevoerd door Rusland en de Verenigde Staten. Samen hebben ze meer dan 90 procent van de kernkoppen. Ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China staan bekend als nucleaire grootmachten.
Hoe groot is de kans dat Poetin kernwapens gebruikt? In de dagen na de speech schoten de schattingen als paddenstoelwolken uit de grond. Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80.
De kans op een kernongeval in Nederland is erg klein. Kernreactoren en kerncentrales zijn zeer veilig. Ze moeten voldoen aan steeds strengere eisen.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Omdat het de veiligste plek op aarde wordt genoemd, ligt er op Spitsbergen al dertien jaar een enorme verzameling plantzaadjes veilig verborgen in een ijskoude kluis. En sinds deze zomer ligt er zelfs een hele berg belangrijke software, diep onder het ijs.
Poetin ziet zelf geen erg in het plaatsen van nucleaire wapens op Wit-Russische bodem. "De Verenigde Staten doen dit al decennia", aldus de Russische president. Biscop bevestigt dat: "Het Amerikaanse leger heeft onder meer kernwapens gestationeerd in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italie.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw bedreigingen geuit. Tijdens een toespraak op een grootschalig internationaal forum in Sint-Petersburg zei hij dat er 'ernstig gevaar' dreigt als de Navo meer betrokken raakt bij de oorlog. ,,Maar wij hebben meer kernwapens”, zegt Poetin.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
Volkel werd in 1951 aangewezen als eerste tactische vliegbasis van Nederland. Tot zover de historie in een notendop. Tijdens de nucleaire wapenwedloop tussen de Verenigde Staten (VS) en de toenmalige Sovjet Unie, viel het oog van de Amerikanen op Volkel.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
In dit scenario wordt de oorlog verlengd tot 2024 en 2025. Dit hangt vooral af van het huidige tegenoffensief en de successen in de komende drie tot vijf maanden, schetst hij.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog.
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
Vermijd deuren en gangen, en zoek de hoeken op van kamers zonder ramen. Als er een kernbom ontploft, komt er straling vrij in de vorm van een verblindend licht en verzengende hitte. Ook volgen er krachtige schokgolven die tientallen kilometers kunnen afleggen.
Rusland – 5138 (aantal tests: 715, recentste in 1990) Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996) Frankrijk – 300 (aantal tests: 210, recentste in 1996)
Ook de Russische bevolking zou getroffen worden door zo'n explosie in buurland Oekraïne, direct dan wel indirect door de fall-out. Dat zijn giftige radioactieve gronddeeltjes die neerdalen in de omgeving. De minder krachtige tactische atoombommen kunnen al vanaf enkele honderden kilometer afstand worden afgevuurd.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.