Beste schuurmachine voor trappen, ramen en kozijnen – Makita BO4565. De Makita BO4565 is een compacte en krachtige deltaschuurmachine, die in totaal maar liefst 28000 schuurbewegingen per minuut maakt. De zool van de schuurmachine, met andere woorden het vlak waarmee je schuurt, heeft de vorm van een driehoek.
Deltaschuurmachine. Deze schuurmachines werken exact hetzelfde als de vlakschuurmachine, alleen zijn ze voorzien van een driehoekige zool waardoor je heel gemakkelijk hoekjes kunt schuren. Handig bijvoorbeeld bij de hoeken van een raamkozijn.
Dan is de excentrische schuurmachine het apparaat dat je zoekt. Deze machine is, dankzij de roterende schuurkop, perfect voor het geheel kaal schuren van de kozijnen. Makita, DeWalt, Bosch, Powerplus, Metabo en Black & Decker hebben allen deze schuurmachine in het assortiment.
Ben je een klusser die frequent meerdere verschillende soorten schilderklussen uitvoert? Dan is de multischuurmachine het gereedschap voor jou! Aan de hand van deze machine kun je zowel grote als kleine oppervlakten prima schuren. In feite is deze machine dus een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine in één.
Voor het deur schuren met een schuurmachine zijn meerdere machines te gebruiken. De meest gebruikte machine is een deltaschuurmachine, maar een vlak- of excenterschuurmachine zou ook mogelijk zijn. Wel wordt een schuurmachine met driehoekzool het meest aangeraden, omdat deze het eenvoudigst in alle hoeken kan komen.
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
In tegenstelling tot de vierkante of rechthoekige schuurzool van de vlakschuurmachine, is de excentrische schuurmachine te herkennen aan de ronde zool. De schuurzool van een excentrische schuurmachine draait rond op een excentrische manier.
Moet je grote rechte of gebogen oppervlakten schuren? Dan kies je voor de excenter; door de excentrische bewegingen (zoals de naam al zegt) schuurt deze machine sneller dan een vlakschuurmachine. De schuurschijven van een excenter zijn over het algemeen rond, waardoor het niet mogelijk is om hoeken te schuren.
Het schilderen van binnenkozijnen kun je het beste doen met acryllak. Deze verf droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend. Je kunt ook alkydverf gebruiken, want dit geeft een betere dekking en heeft daardoor minder voorbehandeling nodig.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
De Metabo FSX 200 is de beste excentrische schuurmachines als je heel bewust op de prijs wil letten. Het is een compacte excentrische schuurmachine, die je voor heel veel verschillende klussen kunt gebruiken. Het toestel weegt 1,3 kilogram en ligt best wel goed in de hand. Je kunt het zelfs met één hand gebruiken.
Een bandschuurmachine is een schuurmachine met een schuurband die rond een aandrijf- en een spanrol draait. Geschikt voor de volgende materialen: hout, kunststof, niet ijzerhoudende metalen.
Een vlakschuurmachine leent zich het beste voor grote oppervlakten, bijvoorbeeld een complete deur, kast of boeibord. Ook een zachthouten vloer kun je met een vlakschuurmachine schuren. Het grote schuurvlak beweegt heen en weer. Hierdoor schuur je zonder al te veel moeite het gehele oppervlak gelijkmatig.
De ronde schuurzool zorgt ervoor dat de schuurmachine niet alleen een trillende beweging maakt, maar ook kan draaien. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat je er sneller grotere oppervlaktes mee kan schuren, maar zorgt er ook voor dat je geen rekening meer hoeft te houden met de nerven van het hout.
Gebruik per type schuurmachine. Oefen tijdens het schuren een lichte en constante druk uit. Schuur altijd met de nerf mee. Kies voor een langzame stand bij zachte materialen en voor een snelle stand bij harde materialen.
Door de ronddraaiende beweging van de schuurzool, hoef je met een excentrische schuurmachine niet met de houtnerf mee te schuren. Tip: Beweeg de machine in een 8-vorm over het werkstuk. Zo versterk je de excentrische functie en krijgt het materiaal de mooiste afwerking.
Voor dat u het kozijn gaat schuren, is het belangrijk deze stofvrij te maken en te ontvetten. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van lauw water met een dopje ammonia. Door het vetvrij maken van uw kozijn kan de aan te brengen verflaag zich goed hechten.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Antwoord: Bij naar buiten draaiende deuren of ramen is het beste om eerst het kozijn te schilderen. Bij het schilderen moet de deur of het raam open staan en neem je de sponning ook mee. Wanneer het kozijn droog is kun je de deur of het raam aan de buitenkant vervolgens schilderen.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.