Hout geleidt géén stroom. Wikkel maar es stroomdraad om een paal zet er stroom op en pak de paal vast.
Hout is immers een isolator, die geen elektriciteit geleidt. De stroomkring wordt dus niet gesloten. Van alle opgesomde materialen, is koper de beste geleider. Elektriciteitsdraden zijn dan ook meestal uit koper gemaakt.
Dat hout goed isoleert heeft te maken met de unieke celstructuur. Door deze celstructuur is hout slecht geleidend. Het isolerende vermogen van hout ligt bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en maarliefst 1770 keer hoger dan aluminium.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand. - Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt. - Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.
Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen. Zo geven schoenen met rubberzolen een veel grotere kans op schokjes dan schoenen met leren zolen.
Statische kleding wordt veroorzaakt door wrijving tussen verschillende materialen. Bij die wrijving worden er elektronen opgeladen en die zorgen voor dat vervelende statische, plakkende gevoel in je kleding. Het komt vooral voor bij materialen zoals wol en polyester en wanneer de lucht heel droog is.
Alle metalen zijn goede geleiders. Veel gebruikte geleiders zijn koper, ijzer, tin en staal. Maar ook andere metalen zoals aluminium, zilver, goud en kwik geleiden elektriciteit goed.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Metalen als aluminium, koper, zilver en goud geleiden elektrische stroom erg goed. Koper wordt daarom op grote schaal als geleider, bijvoorbeeld in stroomdraad, toegepast.
Een isolator is een materiaal of medium dat geluid, elektriciteit of warmte tegenhoudt en in het bijzonder een voorwerp van glas, porselein of kunststof waarmee hoogspanningskabels of -draden, telefoondraden en schrikdraad veilig bevestigd kunnen worden, zodat er geen lekstroom loopt en geen overslag optreedt.
Dit wijst op een duidelijk verband tussen elektrische geleiding en warmtegeleiding. Metalen die goed warmte geleiden, zoals zilver, geleiden ook goed elektriciteit en andersom. Metalen die relatief slecht warmte geleiden, zoals lood, geleiden ook minder goed elektriciteit.
Aard jezelf met een antistatische armband.
Dit zijn goedkope dingetjes die je in een elektronicawinkel koopt. Draag de armband op je huid en maakt het losse einde aan een geaard metalen voorwerp vast. Vaak wordt de armband echter aan het blote metaal van de computerbehuizing vastgemaakt.
Bijvoorbeeld dat je statisch geladen bent en als je in de buurt komt van een metalen voorwerp zoals een deurklink er een ontlading plaatsvind. Deze kun je vaak horen en voelen. Deze ontlading kan ook tussen twee mensen gebeuren. Zo geven mensen elkaar wel eens onbedoeld een schokje.
Statische elektriciteit is een oppervlakteverschijnsel en ontstaat zodra twee of meer oppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Hierdoor vindt er een soort splitsing plaats, oftewel een overdracht van negatieve elektronen van de ene atoom naar de andere.
Normaal is de lucht een isolator. Maar als je heel veel bent opgeladen (we spreken dan makkelijk over tienduizenden volt), zal de lucht bij een korte afstand tot een geleidend voorwerp (deurklink, auto, ...) veranderen in een geleider. Heel even loopt er dan een minuscuul stroompje - en dat zie/voel/hoor je.
Waarom heb je dan vaker met statische elektriciteit te maken in de winter? Elektriciteit verplaatst zich minder goed in droge lucht en in de winter is de luchtvochtigheid meestal lager dan in de zomer. Daar zorg je misschien zelf extra voor door de verwarming verder op te stoken en de lucht te verdrogen.
Normaal vloeit de elektrische lading die daardoor ontstaat de aarde in. Maar soms vindt ze geen uitweg. Als je dan geleidend materiaal aanraakt, vloeit de in je lichaam verzamelde lading in één keer weg. Je hoort een knetterend geluid, met een schok als gevolg.