Brandvertragend MDF is een aparte soort binnen dit plaatmateriaal omdat er in het productieproces zouten zijn toegevoegd die brand- en rookontwikkeling beperken. Van de unieke brandwerende eigenschap wordt veel gebruik gemaakt in gebouwen waar veel mensen komen.
De brandwerendheid van standaard MDF is laag. Het valt in klasse D en het brandgedrag komt overeen met naaldhout. Impregneren van MDF met een brandvertragend middel is mogelijk, maar het is beter om brandvertragend MDF toe te passen wanneer een hogere brandwerendheid nodig is.
MDF exterieur is geschikt voor buitengebruik. De platen zijn geschikt voor alle weertypen. Dat betekent dat ze niet krimpen of uitzetten onder de hitte van de zon of tijdens de vochtige winter- en herfstdagen.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn.Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Aan de andere kant is MDF gemaakt van houtvezels die met hars zijn samengeperst, waardoor het een homogeen en dicht materiaal is. Stevigheid en duurzaamheid: Vanwege de gelaagde constructie is multiplex over het algemeen sterker en duurzamer dan MDF. Het is beter bestand tegen buigen, kromtrekken en splijten.
Het is dus eigenlijk hetzelfde als OSB platen, maar bij MDF wordt het hout helemaal tot vezels fijn gemalen. Hierdoor hebben de MDF platen een dichtere en dus sterkere structuur. Veel strakke meubels worden gemaakt van MDF platen.
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
Hoe lang gaan MDF-platen mee? Bij correct gebruik gaan MDF-platen 10 jaar of langer mee. Dit betekent dat dit materiaal een duurzame keuze is.
Spaanplaat is doorgaans goedkoper dan MDF, waardoor het een kosteneffectieve keuze is voor veel toepassingen. Gewicht: Spaanplaat is lichter dan MDF, wat het gemakkelijker maakt om mee te werken, vooral bij grotere projecten.
Brandvertragend MDF is een harde plaat met een fijn en glad geschuurd oppervlak. De plaat is nauwelijks ontvlambaar, heeft een opmerkelijk vertraagde brandvertraging, een lage rookontwikkeling en draagt niet bij tot vlamverspreiding.
Duurzaam hout heeft het FSC- of PEFC-keurmerk. Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling. Stook niet bij windstil of mistig weer.
Het enige verschil is dat de spaanplaat wat ruwer is, waardoor deze meer geschikt is voor afwerking met melamine of laminaat. MDF heeft een fijnere structuur dan spaanplaat waardoor het gemakkelijker is om een laklaag of poederlak afwerking toe te passen.
De brandwerende platen van Promatect 100 rotten niet, zijn onbrandbaar en hebben daarnaast een hoge beschermende factor. Verder kunnen ze ook prima tegen water, zijn ze duurzaam en voldoen ze aan brandklasse 1. Dat betekent dat ze vuur 3 uur lang tegen kunnen houden.
Voor een 60 minuten brandwerende binnendeur is een vulling nodig met een hogere isolatiewaarde zodat de deur langer bestand is tegen brand. Daarom wordt voor deze deuren een minerale vezelplaat gebruikt. Dit is een minerale plaat met hoge dichtheid.
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De MDF plaat met een dikte van 38 mm wordt vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Het principe is hetzelfde als bij de spaanplaat, want ook de MDF-plaat wordt van houtresten en lijm gemaakt. Het verschil tussen spaanplaten en MDF is echter, dat er bij MDF geen hele houtspanen, maar kleine vezeltjes verlijmd en samengeperst worden. Daardoor zijn deze platen bijzonder buigzaam en robuust.
MDF is bij uitstek hét materiaal om meubels mee te maken. Het is erg sterk, er is makkelijk mee te werken en het kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Voor onze eigen maatwerk meubels maken we dan ook veel gebruik van dit materiaal.
MDF wordt gemaakt van houten vezels die eerder als afval werden gezien. Voor MDF platen wordt vaak zaagsel of schaafsel uit zagerijen gebruikt. Hiervoor worden dus geen bomen gekapt. Wat niet zo duurzaam is, is het gebruik van lijm in de platen.
Waarom kiezen voor zwart MDF? MDF is plaatmateriaal dat zich makkelijk laat bewerken. Zo splintert het bijvoorbeeld niet tijdens het zagen en frezen. Omdat de plaat al zwart gepigmenteerd is, ben je minder tijd kwijt aan de afwerking ervan.
Hardboard. Deze houtsoort wordt net als MDF onder hoge druk samengeperst. Het resultaat is echter veel sterker. Deze dunne platen worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld krijtborden.
We verdelen OSB en constructieplaten die voldoen aan de bouwmateriaalklasse B1 volgens DIN 4102. Uitgebreide testseries van deze brandvertragende OSB platen hebben aangetoond dat deze zelf bij langdurige blootstelling aan vlammen, geen brand vatten.
MDF: verkrijgbaar in vele uitvoeringen, een sterk materiaal en een geschikte optie als je zoekt naar een modern en strak tafelblad. Af te werken in elke gewenste kleur. Let er wel op dat je MDF goed voorbehandeld en lakt. Massief: een sprekend materiaal met een warme uitstraling.