Door zalf aan te brengen op de wond kan men de wond beschermen tegen infectie, maar ook tegen uitdroging of vochtophoping. Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf.
Houd kleine wondjes open, dan kan ´het vuil´eruit. U kunt zelf een zoutoplossing maken om mee te spoelen, door een eetlepel keukenzout op te lossen in een liter lauw water. Doe een antiseptisch of desinfecterend middel (bijvoorbeeld Betadine) op de wond. Bedek grote wonden met gaas, verband of een schone (thee)doek.
De meeste wondjes en wonden die uw huisdier oploopt, genezen zonder dat er een dierenarts aan te pas hoeft te komen. Oppervlakkige of schaafwonden zijn hiervan een voorbeeld. Hierbij legt het lichaam een groot regeneratievermogen aan de dag en dit kan zodoende restloos en dus littekenvrij genezen.
Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt.
Wonden kun je ontsmetten met water en een zoutoplossing. Daarnaast kun je ook bij je kat betadine gebruiken.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Indien uw kat veel aan de wond likt is het verstandig bijvoorbeeld een sok of een lichte bandage aan te leggen. Bij blijvend likken aan een wond doet u er goed aan de wond door de dierenarts te laten controleren.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is.
Ervaringen met de lampenkapkraag
Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt.
als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn. u voelt zich ziek of u krijgt koorts.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Een wondzalf ter ondersteuning en bevordering van het natuurlijke genezingsproces van kleine oppervlakkige wonden zoals sneeën, schaafwonden en krassen als ook voor eerste en kleine tweedegraads brandwonden.
Vetramil honingzalf zorgt ervoor dat de wond dicht. Dit is ideaal bij wonden die al dicht aan het gaan zijn. De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan.
De opgenomen stof is sterk irriterend (zoals desinfectiemiddelen, benzine, terpentine, gootsteenontstopper) De opgenomen stof is schuimvormend (zoals zeep) De opgenomen stof kan de longen beschadigen zoals babyolie, paraffine, vaseline, zonnebrandolie.
Hansaplast Wondspray is een makkelijk te gebruiken spray voor de ontsmettende reiniging van kleine acute wonden zoals sneeën, schaafwonden, eerste en kleine tweede-graads brandwonden en open blaren. De spray kan ook worden gebruikt voor chronische wonden en postoperatieve wondzorg volgens de instructies van uw arts.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
Spoel de schaafwond schoon met water of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet deze, en dep vervolgens droog met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig (bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen) dek je het wondje af met een vetgaasje, wondfolie of hydrocolloïd-plak.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Wanneer een kat pijn heeft zal hij vaak meer en langer slapen. Maar ook juist minder slapen kan voorkomen bij een kat met pijn. Katten met veel pijn kunnen meer inactief wakker liggen en niet écht slapen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Wanneer een abces onbehandeld blijft, knapt het vaak open waardoor de pus eruit loopt. Er blijft dan een wondje over dat in sommige gevallen vanzelf kan genezen, maar ook opnieuw een abces kan vormen.
Eten en drinken met een kap
Vaak wennen ze redelijk snel aan de kap, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of uw kat ermee kan eten en drinken. Als dit niet het geval is dan kunt u de kap voor het eten afdoen en elke keer als u ziet dat hij wil drinken.
Wanneer je kat of hond veelvuldig krabt of likt kan er een wond ontstaan. Dit noemen we een hotspot. Het is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid. Deze plek is vaak rood, vochtig, maar veroorzaakt ook weer jeuk.