Dat water kwam van vele meteorieten (vaak beschreven als "vuile sneeuwballen" omdat er ook veel rotsen en stof in zat) die insloegen op de zich vormende aarde. Maar dat water bevond zich al in die meteorieten voordat de aarde werd gevormd. Dit water is dus minimaal vijf miljard jaar oud.
Gek genoeg weet niemand precies waar al dat water vandaan komt. Water bestaat uit waterstof (H) en zuurstof (O) – twee elementen die veel voorkomen in het heelal. Maar de aarde is ruim 4,5 miljard jaar geleden samengeklonterd uit kleinere hemellichamen, en daarbij kwam enorm veel warmte vrij.
Het water dat bij jou uit de kraan komt is ooit gevallen als regen, soms wel meer dan 10.000 jaar geleden, en wordt opgepompt uit een drinkwaterbron bij jou uit de buurt.
De eerste kilometerlange aanvoerleiding wordt in Pergamon gebouwd, zo'n 200 jaar VC. De Grieken voeren als eersten water onder hoge druk aan dankzij het principe van de communicerende vaten. In het Romeinse Rijk kent de watervoorziening een grote groei.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Calciumhoudend water smaakt hard. De concentraties van, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, bepalen de 'hardheid' van jouw kraanwater. De mineralen die in kraanwater zitten zijn goed voor je en heeft je lichaam nodig om gezond te blijven.
De middeleeuwen
Mensen vielen daarom terug op bijvoorbeeld water uit waterputten, water uit rivieren en zelfs water uit grachten werd gedronken. Met name het water uit grachten was erg ongezond, omdat dezelfde grachten als riool werden gebruikt. Ook werd er afvalwater van bijvoorbeeld textielververijen in gedumpt.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Duitsland. Het drinkwater in Duitsland kan troebel zijn door de hoeveelheden kalk in het grondwater. Toch is dit niet schadelijk voor je gezondheid. Het is veilig om het kraanwater in Duitsland te drinken.
Als het bruin water een gevolg is van een plotseling hoog waterverbruik, dan wordt het kraanwater na korte tijd vanzelf weer helder. Het advies is om de kranen even niet te gebruiken en bruin water niet voor consumptie te gebruiken.
De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het water. Dit ziet er niet fris uit maar is wel veilig om te drinken. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor ouderen en baby's.
Hoewel water zelf de aarde niet kan verlaten, concludeerden onderzoekers dat hydrogen (waterstof) dat wel kan en doet. Even om op te frissen: water bestaat uit waterstofmoleculen en zuurstofmoleculen, oftewel H20.
De belangrijkste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van leven is abiogenese. Deze theorie gaat ervan uit dat de bouwblokjes van eiwitten, aminozuren, spontaan zijn ontstaan uit de gassen die in de atmosfeer van de jonge aarde aanwezig waren in combinatie met het water, de bodem en de hoge temperatuur.
Een zuigeling bestaat dan weer voor 75 procent uit water; een embryo zelfs voor 80 procent.” “Het grootste deel van dat water – bij een volwassen man toch al gauw zo'n 45 liter – zit in de cellen van ons lichaam: een cel is eigenlijk een zakje water met daarin verschillende structuren.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam.
De Babyloniërs maakten bier door oud brood te fermenteren. Door de Mesopotamiërs werd het mouten ontdekt zo'n 5.000-4.000 jaar geleden en vanaf dat moment bevatten de bieren meer alcohol.
Veel bier in middeleeuwen ook voor kinderen met alcohol
Zo dronken middeleeuwers per jaar ongeveer 300 liter bier wat overigens minder alcohol bevatte dan het tegenwoordige bier. In de middeleeuwen was het ook heel gewoon dat kinderen bier dronken.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Maar kun jij de geur van een glas helder water omschrijven? Dat blijkt best moeilijk te zijn! We herkennen namelijk de geur van water helemaal niet. Dit komt dus niet doordat water geen geur heeft, maar omdat onze neus deze geur wegfiltert.
Dan zou het goed kunnen dat het water een beetje vreemd smaakt. Maar waar komt dat eigenlijk door? Water bevat geen proteïne of suiker. Dit houdt in dat microben het niet kunnen afbreken, zoals dit bij gewoon voedsel wel gebeurt.
Als we de aarde als één geheel nemen, is er drinkwater tot in de eeuwigheid. Het water dat we drinken, of het nu uit de kraan komt, uit een fles of misschien wel rechtstreeks van de bron, is immers allemaal afkomstig van de neerslag, en er valt oneindig veel meer regen dan de totale mensheid ooit kan drinken.
Geen sproeiverbod tuin
Er gaat geen verbod gelden op het sproeien van de tuin of het wassen van de auto. Die zaken gebeuren vaak met kraanwater en daar is geen tekort aan. Dat is er, nu en in de toekomst, voldoende.
Absolute waterschaarste: jaarlijks wateraanbod per persoon minder dan 500 kubieke meter. Dat is 1.370 liter per dag. Waterschaarste: jaarlijks aanbod per persoon minder dan 1.000 kubieke meter (1 miljoen liter). Dat is 2.740 liter per dag.