Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar verlijmde glasplaten met een speciaal folie ertussen. Dit glas is vaak slag- en inbraakwerend, en is ook goed verkrijgbaar als dubbel glas of HR++ glas.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Dubbel glas gelaagd binnen en buiten biedt een perfect visueel comfort doordat het een maximale hoeveelheid licht doorlaat. Zo kun je zonder enige kleurvervorming volop van jouw omgeving genieten en profiteert je langer van het daglicht.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Het juiste HR++ glas is afhankelijk van het oppervlakte dat je nodig hebt. Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen. Dikker glas kan op aanvraag.
De kosten van gelaagd glas liggen natuurlijk hoger dan normale beglazing. Dit komt door de extra veiligheid waarvoor je betaalt. In dit geval gaat het om een inbraakgevoelig huis waar misschien al eens of meerdere malen een ruit is ingegooid om binnen te komen.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
In het kort de verschillen tussen gehard en gelaagd glas.
Tot vijf keer sterker dan ongehard glas in dezelfde dikte.
Gelaagd glas is veiligheidsglas en voorkomt dat het bij een breuk uiteen valt door een transparante folie tussen twee lagen glas. Ook kent het dit type glas een inbraakwerende werking. Gelaagd glas is geschikt voor een serre, schuifpui, daken.
Is dubbelglas inbraakwerend? Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Je snijdt dus eerst één zijde van de glasplaat, vervolgens draai je de glasplaat om en snij je de andere kant van de glasplaat in. Let er wel op dat de folie flexibel en zacht is, zodat je de glasplaat op de snijlijnen kan breken en vervolgens de folie kan doorsnijden.
Kies dan in ieder geval voor gelamineerd glas met een extra bestendige folie. Bij Q-railing zijn wij voor glasbalustrades voorstander van het gebruik van gelaagd gehard glas (VSG/ESG).
Ze is reeds verkrijgbaar vanaf een kostenplaatje van ongeveer 55 euro per vierkante meter.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Bij standaard dubbel glas of Thermopane is de spouw gevuld met droge lucht. Bij HR(++) glas is de spouw gevuld met edelgas, bekend als “Argon” of “Krypton”. Naast het edelgas is er ook een warmte reflecterende coating aangebracht op het glas. Deze coating is onzichtbaar en zit tegen de glasplaat geplakt.