Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Stoom bijvoorbeeld overhemden en andere kleding. Het is de makkelijkste manier om je kleren thuis op te frissen, bijvoorbeeld na een paar keer dragen.
Mengeling met azijn
Wil je je kledij enkel opfrissen? Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen.
De meeste dry-clean-only items kun je dus zonder problemen wassen op het handwas- of wolprogramma van je wasmachine.
Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier. Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
De geurtjes komen namelijk van bacteriën die door zweet in je kleding terecht komen. Als je je kleding bevriest, dan gaan ze allemaal dood en ruikt het dus weer fris. Zweet zelf is gewoon schoon dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Een spijkerbroek die je intensief gebruikt zul je regelmatig willen wassen, zodat deze er netjes uitziet en fris ruikt. Te vaak je jeans wassen is echter niet goed. Door het vele wassen zal de broek na verloop van tijd gaan slijten en zal de mooie blauwe kleur vervagen.
Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was.
Bij 30 – 40°C wordt de jas met een wasprogramma met hoge waterstand en extra spoeling gereinigd (staat gelijk aan een wolwasprogramma). Belangrijker dan het wassen is het drogen. De jas moet per se in de droger drogen, omdat dons langzaam droogt en waterafstotende stoffen de verdamping vertragen.
Wat is stomen en waarin verschilt het van wassen? Droog (chemisch) reinigen is een proces waarbij kleding wordt gereinigd met speciale wasmiddelen . Deze bevatten meestal een oplosmiddel: tetrachloorethyleen . In tegenstelling tot het wassen dat normaal gesproken thuis wordt gedaan, heeft de stomerij geen water nodig.
Sommige blazers of colberts kun je gewoon perfect in de wasmachine wassen. Let wel op dat je wast op een lage temperatuur en mild wasmiddel gebruikt. Je kunt ook extra safe spelen en je blazer in waszakje wassen. Zo wordt hij toch een klein beetje beter beschermd.
Omdat kleding feitelijk niet nat wordt is het Engelse woord voor stomen “Dry Cleaning” en het Belgische woord “Droogkuis”. De vloeistof waarmee gestoomd wordt is heel goed voor het oplossen van (vet)vlekken en spoelt eigenlijk tussen de vezels door.
Dry cleaning is het reinigen zonder water. Tijdens dry cleaning wordt een speciaal middel toegevoegd tijdens het proces. Door dit middel wordt het vuil opgelost tijdens de behandeling in een dry cleaner.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Je haalt zweetgeur uit kleding zonder te wassen door deze in de vriezer te stoppen. Wist je al dat vrieskou bacteriën doodt? Vrieskou doodt ook de bacteriën die een vieze zweetgeur veroorzaken. Stop je vieze kleding in een zak, leg de zak in de vriezer en laat hem er een nachtje in liggen.
Wassen met azijn
Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.
In de praktijk wordt met stomen en chemisch reinigen in feite dus hetzelfde proces bedoeld.
Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Tip: er bestaan tegenwoordig zelfs al wasmachines met een stoomfunctie.
Stomen is op zichzelf geen reinigingsmethode, maar een techniek om jouw kleding na het chemisch reinigen af te werken. Zo wordt er bij het persen en strijken van de kleding bijvoorbeeld stoom gebruikt.
Tennisballen: Een slimme tip is om je winterjas te wassen samen met tennisballen. Drie tot vier tennisballen zorgen ervoor dat het dons in de wasmachine niet gaat klitten.
Extra tip: stop twee schone tennisballen bij de was in de wasmachine. Deze zorgen voor beweging in de trommel en voorkomen dat het dons gaat klitten.
Donsjas wassen met tennisballen
Het is niet het meest voor de hand liggend, maar tennisballen zijn een gouden combinatie met donzen items. Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine.
Vetluis is in feite een mengsel van zeeprestjes, huidschilfers, lichaamsvet en ander organisch materiaal in je wasmachine. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën. Het ziet eruit als een grijzige substantie die zich ophoopt op bepaalde plekken, bijvoorbeeld in de rubberen ring rond de deur van je wasmachine.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn.Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.