' Het lijkt steeds vaker voor te komen: werkgevers die vragen om een salarisstrook van de huidige of meest recente werkgever. Voor de werkgever handig, want hij kan in een oogopslag zien wat het bruto maandsalaris van de sollicitant is en daar zijn salarisvoorstel op baseren.
Ja, een bedrijf heeft het recht om een sollicitant te vragen naar zijn of haar loonstrook, maar als werknemer mag je dit ook weigeren. Het kan soms tot lastige situaties zorgen, maar het weigeren van het laten zien van je salarisstrook is géén geldige reden voor een werkgever om je af te wijzen.
In een loonstrook staan onder andere de volgende gegevens: BSN (burgerservicenummer), persoonlijke gegevens, heffingskorting, functie, uren per week gewerkt, wettelijk minimumloon, salariscomponenten, reiskostenvergoeding en uit te betalen salaris.
Hierop staat een specificatie van uw loon. Veel werknemers krijgen iedere maand een loonstrook, maar dat is niet verplicht. U krijgt in ieder geval een loonstrook bij de betaling van uw eerste salaris. Ook krijgt u een loonstrook als er iets verandert in het loon of in de loonheffingen.
Loonstrookje verplicht
De werkgever moet bij de eerste loonbetaling een specificatie van uw salaris geven, het zogenoemde loonstrookje. U krijgt een nieuwe loonstrook als er iets verandert in uw loon. Of in de inhoudingen zoals premies voor sociale lasten of pensioen. Op het loonstrookje moet een aantal gegevens staan.
Wie mag welke personeelsgegevens inzien? Ondersteuners, adviseurs en personeelsfunctionarissen maken deel uit van de organisatie die de persoonsgegevens verwerkt. Ter uitvoering van de arbeidsovereenkomst of de ambtelijke aanstelling mogen deze functionarissen personeelsgegevens inzien.
Als je werkgever weigert je een loonstrook te verstrekken, dan kun je hem erop wijzen dat hij daar wettelijk toe verplicht is. Als dat niet helpt, kun je een kort geding aanspannen bij de kantonrechter en afgifte eisen van de loonstroken, op straffe van een dwangsom.
Als je merkt dat je loonstrook niet klopt kun je bij je werkgever eisen dat het wordt gecorrigeerd. Een correcte loonstrook is een plicht van de werkgever. Hij of zij hoort zich te houden aan de wet en, indien van toepassing, een cao. Mijn advies: ga zeker klagen als het je overkomt!
ADP ontwikkelde een online overzicht met de nettolonen per 2022. De lichte nettoloonstijging voor de meeste werknemers heeft te maken met een combinatie van factoren: lager belastingtarief in de eerste schijf, hogere heffingskortingen en de stijging van het minimumloon.
Op iedere loonstrook staat het burgerservicenummer (BSN) van de werknemer vermeld. Het is dan ook van belang dat de loonstrook in een beveiligde omgeving staat en dat werknemers hun loonstroken in deze beveiligde omgeving kunnen raadplegen. Dit betekent dat loonstroken niet meer via de e-mail verstuurd mogen worden.
Mag mijn verhuurder inkomensgegevens aanvragen voor de huurverhoging? U woont in een sociale huurwoning. Uw verhuurder mag de Belastingdienst vragen of uw huishoudinkomen hoog genoeg is om uw huur extra te verhogen. Het bedrag van uw inkomen krijgt uw verhuurder niet te zien.
Het basisloon is het loon waarop een werknemer recht heeft gedurende de vier volledige kwartalen die voorafgaan aan zijn vergoedingsaanvraag voor een beroepsziekte.
Bepaal voor jezelf een boven- en ondergrens voor je salaris. Probeer de bovengrens van je salaris te onderbouwen met feiten en argumenten. Denk ook na over je wensen voor andere arbeidsvoorwaarden. Je hoeft niet alleen over je salaris te onderhandelen.
Bedenk wat je aan secundaire arbeidsvoorwaarden wilt.
Ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen. Hierbij moet je je afvragen wat je belangrijk vindt: een dertiende maand, winstdeling, een auto van de zaak, een aantal vakantiedagen of misschien wil je een opleiding op kosten van de werkgever volgen?
Het sv-loon staat voor het sociale verzekeringsloon. Het is het loon van je medewerker waar je als werkgever belastingen en sociale premies over betaalt. Als werkgever heb je namelijk te maken met loonheffingen die je moet afdragen over dit loon van je medewerker.
Loon LH Loon LH is je loon voor loonheffing. Ook wel fiscaal loon, “tabelloon” of “loon voor loonheffing” genoemd. Meestal komt dit overeen met het bruto loon min de te betalen pensioenpremie.
Het getal achter het uurloon staat voor het bruto bedrag dat je per uur verdient. Let op: dit is dus niet het bedrag dat je daadwerkelijk per gewerkt uur op je bankrekening krijgt. Bij het bruto uurloon zijn vakantietoeslagen namelijk nog niet inbegrepen en de belastingen en premies zijn er nog niet van afgetrokken.
Op zijn minst kunnen werkgevers uw arbeidsverleden controleren met betrekking tot functie en functieomschrijving, uw begin- en einddatum voor elke functie en uw salarisgeschiedenis op locaties waar het wettelijk is om te vragen .
Uw werkgever heeft het recht om binnen een zekere periode het te veel betaalde van u terug te vorderen. Het is niet zo dat u het geld dat u te veel hebt ontvangen altijd in 1 keer aan uw werkgever moet terugbetalen. U kunt hiervoor een betalingsvoorstel doen of van uw werkgever een voorstel vragen.
Uw werkgever houdt dit geld dan in van uw salaris. Hij betaalt dit aan bijvoorbeeld uw zorgverzekering. Uw werkgever mag alleen geld inhouden op uw loon als u hiervoor schriftelijk toestemming geeft. Als uw werkgever loon inhoudt, mag het salaris dat u overhoudt niet minder zijn dan het minimumloon.