Mag je een elektrische step opvoeren in Nederland? Nee. Het is verboden om in Nederland een elektrische step op te voeren. De maximumsnelheid van 25 km/uur mag namelijk niet overschreden worden.
Snelheid beperkende kabel
Merendeels van de fabrikanten gebruiken een kabel die je eenvoudig kunt verwijderen. Zodra je de kabel loskoppelt vervalt de begrenzer en gaat de step harder dan voorheen. Houd er wel rekening mee dat de elektrische step niet harder gaat dan dat de accu en de regelaars aankunnen.
De ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro) kan zichzelf officieel de snelste elektrische step van dit moment noemen. Met een ongekende (onbegrensde) topsnelheid van 120 km/u rijd je alles en iedereen voorbij.
Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een e-step hoort tot de bijzondere bromfietsen. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
Over het algemeen onderscheidt men drie groepen: elektrische step 6-20 km per uur: veilige e-steps voor kinderen vanaf 8 jaar. elektrische step 20-30 km per uur: snelheid van een gemiddelde e-step tot 700 euro. elektrische step 30-120 km per uur: maximale snelheid die bereikt kan worden met een high end e-step.
Vroeger werden deze elektrische tweewielers nog gezien als speelgoed. Tegenwoordig hebben de meeste e-steps een topsnelheid van 25 km/h en een bereik van 30 kilometer. De goede draagbaarheid en mogelijkheid om een e-step mee te nemen in het openbaar vervoer, maken het een praktisch vervoermiddel voor dagelijks gebruik.
Rijdt maximaal 15-20 km/u. Neem geen extra gewicht mee. Neem geen extra persoon mee (de step is voor 1 persoon) Zorgt er voor dat de banden de juiste luchtdruk hebben.
Welke elektrische step gebruikt BIRD
Bird maakt gebruikt van de merken / modellen Xiaomi M365, Ninebot ES2 and Ninebot ES4 elektrische steps. Al deze modellen zijn vergelijkbaar, met een maximum snelheid tot ongeveer 25 km/u en een actieradius van ongeveer 20-30 kilometer.
De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan.
De kosten voor het opladen van een e-step accu
De prijs voor het opladen van een e-step accu is dus nagenoeg verwaarloosbaar. Zeker als je dit vergelijkt met andere vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Per oplaadbeurt ben je gemiddeld 0,50 cent kwijt. Dit is slechts een gemiddelde.
IOS/ANDROID Mini Robot App : De step komt met een iOS/Android-App waarmee je de step kan inzien. Hierbij moet je denken aan je rijpatroon, snelheid, NAVIGATIE, batterijlading en software updates. Ook zijn er verschillende instelmogelijkheden mogelijk.
De goedkoopste steps beginnen vaak met 200 watt, maar dit is vooral voor kinderen geschikt. Voor een goede step voor volwassenen moet je al snel kiezen voor een motor van 500 watt, maar als je veel over heuvelachtig terrein rijdt kan je beter voor een step met minstens 750 watt kiezen.
Maximale snelheid: 20-25 km/u.
Het is verplicht een helm te dragen. De lichten van de elektrische step moeten altijd branden, ook overdag. Zorg dat je steeds volgende documenten kan voorleggen indien je je met de step op de openbare weg begeeft: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, geldige verzekering, kentekenbewijs.
In principe kan een kind steppen vanaf het moment dat met enige stabiliteit rechtop kan staan. Grofweg kan steppen dus wanneer een kind zo'n twee jaar oud is. Vanaf dit moment is steppen een goede manier om dit evenwicht verder te trainen en ontwikkelen.
De wegcode verbiedt niet expliciet dat je met 2 personen op een step mag rijden. Het is echter duidelijk dat als je met twee volwassen personen op zo'n step rijdt het voor de bestuurder quasi onmogelijk is om 'voortdurend de nodige rijbewegingen uit te voeren'.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
De Joyor H1 is de goedkoopste elektrische step van dit moment voor jong volwassenen. Een groot voordeel van dit model is dat hij super makkelijk is mee te nemen dankzij zijn gewicht van slechts 7,35 kg. Daarbij kun je de e-step binnen enkele seconden opvouwen en neem je hem eenvoudig mee onder je arm.
Op privé terrein of speciale terreinen voor elektrische steps, mogen jongeren, jonger dan 16 jaar, wel met een e-step rijden. Om met een elektrische step met zadel, met een maximale snelheid van 45 km/u te rijden, moet je minstens 16 jaar zijn en over een AM rijbewijs beschikken.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Dus de wet beschouwd iemand op de step als een voetganger. Dat betekent dat je met een step moet rijden op stoep, voetpad of fietspad.