Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid en ook nog steeds in Italië Orata genoemd, terwijl het in Spanje 'Dorade' is, leeft van nature in rotsachtige kustwateren. De volwassen vis bereikt gewoonlijk een lengte van ongeveer 35 cm, maar kan tot 70 cm worden en tot ongeveer 2,5 kg wegen.
Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven. De dorade heeft een stevige, volle smaak. De dorade word veel gegeten door Antillianen en noord-afrikanen.
Binnen de EU is Griekenland de grootste producent, gevolgd door Spanje. De meeste dorade worden gekweekt tot ze een gewicht hebben bereikt van 400 à 500 gram. Deze leent zich uitstekend om als hele vis te worden bereid. De handelsnaam van een vissoort verschilt niet zelden van de wetenschappelijke naam.
Is dorade gezond? Dorade is een halfvette vis en zit boordevol vitaminen zoals B6 en B12, mineralen en omega 3-vetzuren. Vitamine B12 zorgt onder andere voor een goede zuurstoftoevoer naar de organen en de omega 3-vetzuren helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Hele dorade
Net als een zeebaars, heeft een dorade weinig graten; de vis is dus makkelijk van de graat te eten wanneer je deze in zijn geheel bereid. Ook blijft zo de smaak het best behouden.
De wilde dorade komt uit Frankrijk. Het is een mediterrane vis die eerst alleen veel zuidelijker voorkwam, maar nu steeds dichterbij komt. De huid hoeft er niet af wat veel mensen wel denken, sterker nog u kunt hem krokant bakken. Dat is verrukkelijk volgens Antoine!
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.
De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten. Maar ook in Nederland staat hij steeds vaker op het menu.
Middellandse zee en de warme Oost-Atlantische oceaan, van Zuid-Afrika tot Scandinavië. Zomergast in de Noordzee. Op een diepte van 700 m in zoet, zout als brak water voor en vooral bij rotskusten waar ze mosselen 'plukken'.
Roodbaars werd vroeger als dorade in de vishandel verkocht, maar dat zorgde voor verwarring met de in Frankrijk gekende dauradesoorten, de zogenaamde zeebrasems. Nu mag de naam dorade enkel nog gebruikt worden voor zeebrasem.
Dorade wordt op grote schaal gekweekt in de Middellandse Zee, vooral in Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. De vissen komen daar ook van nature voor. De kweek vindt plaats in open kooien op zee. Er wordt weinig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van kweek op de omgeving.
Snijd de buik van de vis van de staartvin tot de kop open en trek de ingewanden eruit. Snijd eventueel achtergebleven stukjes van de ingewanden los met een mes. Spoel de vis van binnen en van buiten goed met koud stromend water.
De kweek van deze vis vindt plaats in verschillende delen van de wereld, met name in Europa, waar Griekenland en Turkije prominente producenten zijn. Deze vissoort gedijt goed in zowel zoet als zout water, waardoor het mogelijk is om dorade te kweken in open kooien op zee.
Magere vissen zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een sauvignon de Touraine of een Côtes de Gascogne.
Controleer na 5-10 minuten de buikholte.Als de onderste helft niet meer doorschijnend is, kun je de vissen keren.Bak de andere kant nog ca.5-10 minuten tot de vis gaar is.
Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht, vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in.
Dorade is familie van de zeebrasem en is onder te verdelen in drie soorten. De dorade die voorkomt in de Noordzee is de dorade royale. Dorade leeft in de kustzone op zandige bodem en tussen velden van zeegras. In delen van de zee waar het water minder zout is.
Dorade is de triviale naam die aan enkele vissen uit de familie van de zeebrasems wordt gegeven. Er zijn er onder andere: Grijze dorade of zeekarper (Spondyliosoma cantharus) Dorade royale of goudbrasem (Sparus aurata)
Die de vis heel stoven of bakken. Voedingswaarde: Dorade (100 gr) Bevat 116 calorieën.
Je kunt vrijwel alle soorten vis bereiden op de BBQ. Van zalm tot tonijn en van zeebaars tot kabeljauw. Maar ook pangasiusfilet, forel, sliptong en scholfilet kun je heel goed op de barbecue bereiden.
Een ander soort van Spaanse witte vis is de Lubina of zeebaars. Deze vaste vis is uitstekend van smaak . In Spanje zou dit de meest gegeten vis zijn. Ook hier is er enorme vraag naar en worden de lubina's gekweekt in vis boerderijen in de Middellandse zee.
Goudbrasem (dorade) in het Engels gilt-head bream.
De dorade (Sparus Aurata), ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem, is lid van de Sparidae (zeebrasemach ge). Deze roofvis met een rugvin en een aarsvin, in de oudheid en ook nog steeds in Italië Orata genoemd, terwijl het in Spanje 'Dorade' is, leeft van nature in rotsach ge kust- wateren.
Leg de Dorade op een plank en strijk met je hand van achter naar voren over de vis om te voelen of ergens nog schubben op de huid zitten. Voel je de harde schubben nog ergens zitten, pak dan een boterhammes en schrap deze van staart naar kop over de huid. Je zult zien dat de schubben loskomen.