Naast je natuurlijke stemgeluid, kun je om verschillende redenen harder gaan praten. Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft.Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Adem rustig in met een correcte buikademhaling en zeg de /ah/ van stil naar luid. Trek hierbij je buikwand naar binnen. Begin heel zacht en bouw geleidelijk aan op om zo een luide klank te bekomen. Denk eraan dat je niet wil schreeuwen maar dat je een variatie wil in stemvolume.
Tijdens de buikademhaling, maak je gebruik van je middenrif om adem te halen. Door gebruik te maken van het middenrif in plaats van de borst, kunnen je longen zich verder uitzetten, waardoor je veel dieper kunt ademhalen. Het resultaat: meer lucht en meer zuurstof, waardoor je duidelijker en luider spreekt.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Hoe groter je longen, hoe harder je stem
Zoals je longinhoud: hoe groter de klankkast, hoe harder het geluid. De vorm van je stembanden is ook belangrijk. Hoe langer ze zijn, hoe lager je stem is. En een lage stem klinkt meestal ook harder.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Praat in de spiegel terwijl je naar de bewegingen van je mond, kaak, tong en lippen kijkt. Maak deze bewegingen zo groot en zichtbaar mogelijk. Dit zal je articulatie verbeteren en je helpen ontdekken met welke klanken je moeite hebt.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
We kunnen onze stembanden niet echt veranderen – ze zijn aangeboren en ze bepalen hoe laag je stem kan gaan. Toch kun je jouw stem meer warmte, volheid en expressie meegeven zodat mensen precies kunnen begrijpen wat je zegt.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Om echt goed te kunnen leren zingen is het daarom erg belangrijk dat je adem gaat halen door je buik. Hierdoor zal je meer ontspannen kunnen zingen en komt je stemgeluid het beste naar voren. Door je buik ademhalen is zeker aan te leren. Focus je hierbij dan ook echt op je buik.
Op een bandopname van je stem hoor je alleen dat eerste deel: de geluidstrilling die via de lucht komt. De bas geeft warmte aan je stem. Dat vinden mensen plezierig klinken. Zonder die bas vinden we onze stem minder fraai.
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ' anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
Bij elk woord krijgen we een bepaald gevoel of kunnen we ons een stem voor de geest halen. Een volle, warme stem wekt de indruk van gevoeligheid en empathie. Een hoge, geknepen stem, met af en toe een 'kraakje' komt misschien lief, jong en onwetend over.
Zwoel = 'drukkend warm, broeierig'
Zwoel kan ook in figuurlijke zin 'broeierig' betekenen. In een zwoele blik of een zwoele stem betekent het dan 'sensueel, zinnelijk'.
Mensen klagen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid.