Lachduiven kunt u in theorie ook binnenshuis houden, maar dit is niet aan te raden. Omdat duiven veel stof veroorzaken kan dit namelijk slecht zijn voor uw eigen gezondheid. Kiest u er toch voor de dieren binnen te huisvesten, neem dan een kooi met een dichte achterwand zodat de duiven beschutting en veiligheid hebben.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Een duiventil of duivenhok op een geschikte plek
Voor de minimale huisvesting van één duif reken je 1 kubieke meter (1m3), maar ruimer is beter voor de vogel. Plaats het hok of de duiventil op een droge, tochtvrije plaats. Houd het hok met de duiven daarom dicht tijdens natte dagen en dagen met veel wind.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.
De prijs van een duif hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 15 euro tot honderden en zelfs duizenden euro's. Met name wedstrijdduiven zijn zeer prijzig. De volière met toebehoren, een nestkast, een water- en voerbak, en verschillende zitstokken kost minstens 200 euro.
We laten zelf sierduiven meestal drie weken in hun hok zitten. Dan is er wel een hele kleine uitvlucht buiten, maar dat is niet veel. Na die drie weken mogen ze gewoon rondvliegen en zelf weten wanneer ze naar binnen en naar buiten gaan.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.
Je hoeft de wind maar tegen te hebben en je kunt het zelfs met de beste duiven in de grootste vorm schudden. Om plaatselijk goed te spelen volstaan goede duiven en vorm, om op nationaal niveau te presteren is dat niet genoeg. Daartoe heb je ook heel veel geluk nodig, moet je 'goed liggen'.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Eenvoudig lied. Een willekeurige duif herkennen is niet zo moeilijk: die roept een variatie op 'roekoe'. Je weet dat het om een hóutduif gaat, als ie, schor en laag, vijf keer een 'oe' roept, met de klemtoon op de tweede noot. Duiven kunnen tellen en de houtduif kan het verst tellen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Jonge duiven krijgen de eerste tien dagen alleen deze kropmelk. Alle benodigde voedingsstoffen zitten in deze kropmelk. Na een dag of veertien wordt de kropmelk niet meer gevormd en de jonge duiven worden nu gevoerd met in de krop van de ouderdieren geweekt graanvoedsel.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Het duurt meestal tot eind augustus. In de lente- en zomermaanden wordt het al vroeg licht en slapen de meeste mensen met hun raam open. Deze combinatie van hogere buitentemperaturen en vroege zonsopkomst zorgt ervoor dat het geluid in de slaapkamers doordringt op een tijdstip dat de meeste mensen nog willen slapen.
Als een postduif wordt losgelaten zal deze eerst een paar rondjes vliegen. Dat doet hij om zich goed te oriënteren. Als de duif niet helemaal zeker van zijn zaak is, zal hij meerdere rondjes vliegen. Zodra hij zichzelf heeft georiënteerd, vliegt hij vervolgens de goede richting op.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.