Een espressomachine vervormt de smaak van de bonen altijd en geeft een intensere, maar vaak ook zuurdere smaak aan je koffie. Terwijl een filterkoffie vaak meer ruimte geeft aan de smaak van de koffie zoals hij is. Dit is ook de reden waarom koffiebonen anders zijn gebrand voor verschillende methodes.
Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol.
Een huisblend kan een combinatie zijn van verschillende arabica soorten of een combinatie van arabica of robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Koffie en espresso bestaan allebei uit koffiebonen en heet water. Maar espresso wordt onder hogere druk gezet: het water wordt binnen 30 seconden door de gemalen koffie geperst. Voor gewone koffie wordt heet water juist langzaam door de gemalen koffie gefilterd.
Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.
De Beste Koffiebonen Voor Espresso1
De Starbucks Blonde Espresso Roast wordt goed beoordeeld en is perfect voor een volautomatische koffiemachine. Alle smaken zijn in takt gebleven doordat deze koffiebonen licht gebrand zijn. Lees meer.. Deze koffiebonen van Starbucks komen in een mooie verpakking.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Onderzoek heeft aangetoond dat 10 mg cafestol per dag gedurende 4 weken het totale cholesterolgehalte met 0,13 mmol/l verhoogt. Bij een gemiddeld cholesterolgehalte van 5,5 mmol/l betekent dat dus een verhoging met ongeveer 2%.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Een stuk slechter voor het cholesterol zijn espresso (2-3 kopjes maximaal) en Turkse/Griekse koffie of koffie die gezet wordt met een Cafetière (French Press). Van de laatste twee soorten wordt allebei geadviseerd om slechts één kopje per dag te drinken.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1. Een van de belangrijkste redenen waarom Gran Maestro Italiano valt onder de best geteste koffiebonen is omdat Gran Maestro 100% Arabica is en daarnaast afkomstig uit de beste koffie gebieden van Brazilië en Colombia .
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Caffè macchiato
Een caffè macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.