Munt bloeit in de zomer met geurende lila bloemen en groene blaadjes. De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op. Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Munt is een zeer gemakkelijk kruid voor in de tuin. De plant stelt weinig eisen aan de grond, groeit snel en houdt van zon of een beetje schaduw. Gebruik munt in een bereiding of laat de plant groeien en bloeien voor de bijen. De koele geur krijg je er altijd bij!
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
Munt is vaste en extreem winterharde plant die van een zonnige en beschut plekje houdt en ongeveer 30 tot 75 centimeter hoog wordt. Munt bloeit in de zomer met geurende lila bloemen en groene blaadjes. De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Je kunt de zaailingen/planten buiten uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn en de worteltjes onderuit de afwateringsgaten van het potje groeien. Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen.
Categorieën: Kruiden
En heb je geen tuin of balkon? Dan is er goed nieuws, munt binnen kweken is easy. Munt is een van de makkelijkste planten, het groeit altijd bij voldoende licht en ruimte.
Het is een vaste plant en de zaden kunnen in een pot of in de grond worden gezaaid. Zodra dit hardnekkige kruid een plekje heeft gevonden in je tuin, kun je heel eenvoudig de planten verspreiden. Je neemt eenvoudigweg stekken en verplant ze zodra de wortels goed zijn gevormd.
Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels. Op een gegeven moment is de pot die je eerder gebruikt hebt te klein. Munt houdt er niet van als de pot te vol zit met wortels en gaat er dan zielig uit zien (hoeveel water je de plant ook geeft).
Moestuin (buiten)
Houd bij het planten in de volle grond wel rekening met het feit dat munt binnen een jaar 10 x zo groot kan worden en al snel andere planten overwoekert. Om dit te voorkomen kunnen de planten het beste met pot en al in de grond gegraven worden.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Naast de klassieke muntplant, zijn er vele hybrides die naast munt ook smaken en geuren naar bijvoorbeeld aardbeien, gember of citroen.
Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
De bloemen van de meeste kruidenplanten kun je ook eten. Deze smaken een beetje hetzelfde als het kruid maar dan wat milder. Experimenteer eens met paarse bieslookbloemen of zachte saliebloemen. Ook de bloemen van munt, oregano, rozemarijn, koriander en komkommerkruid zijn een aanrader!
De lekkerste soorten munt
Voor mojito's wordt meestal de gewone groene gebruikt: de mentha spicata. Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt.
Alle munt soorten zijn familie van de lipbloemige planten, hebben alle min of meer een muntsmaak. Van de verse bladeren is heerlijke muntthee te zetten. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, parfums en oliën.
Maar op de munt heb ik enkel dat blauwige-metallic kevertje gezien,geen vliegen. Vliegen worden o.a. aangetrokken door zoet,het kan dus zijn dat er voordien een soort bladluis opzat die een suikerachtige substantie achterlaat die de vliegen wel interessant vinden,mieren toch althans!
Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant. Heb je slappe, zwarte, rotte blaadjes? Gooi de munttakjes dan weg of knip de vieze takjes van de plant.
Te weinig voeding. Te zien aan: ondanks voldoende (en niet teveel) water, blijven er gele blaadjes ontstaan. Oplossing: waarschijnlijk zit er geen voeding meer in de potgrond. Je kan de potgrond regelmatig verwisselen of je kan een voeding mengsel toevoegen aan de aarde.