De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
U moet eerst beseffen dat vrijwel alle Wasabi pasta en Wasabi poeders gemaakt zijn van Mierikswortel. Dit kan zijn van de (Japanse) Mierikswortel zijn maar het is absoluut geen Wasabi! De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kort van duur is.
Het is zeer rijk aan voedingsvezels en folaat, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en mangaan. Het bevat ook nog andere nuttige organische chemicaliën, oliën en enzymen zoals bijvoorbeeld glucosinolaten waarvan bekend is dat het je kan beschermen tegen kanker.
Wasabi Chemie
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
Geneeskracht. Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend, urine-afdrijvend, ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie. Het beste werkt mierikswortel als ze vers genuttigd wordt.
Nee! Gember en mierikswortel zijn niet verwant. Gember is een plant in de familie Zingiberaceae die gele bloemen produceert, terwijl mierikswortel een kruisbloemige plant is met witte bloemen in de familie Brassicaceae die groeit als kool. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, terwijl mierikswortel uit Europa komt.
Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend. Vers aan tafel raspen en een heel klein beetje over de spinazie strooien.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
De smaak van echte wasabi is zoet en heeft een aangename pittige smaak die kortstondig van duur is. De imitatie wasabi is pittiger en heeft een langere nasmaak.
Echte verse Wasabi is licht groen van kleur en zacht romig van smaak. Echte Wasabi heeft een scherpe smaak die de sinussen even wakker maakt maar daarna is verdwenen, dus minder scherp dan de imitatie Wasabi die veel langer scherp blijft.
Van wasabi wordt alleen de wortel gebruikt en die heeft een echt hele scherpe, maar een wat teleurstellende lege smaak en heeft geen echte smaaksensatie. Daarmee wordt bedoeld dat hij wel scherp is, maar dat die scherpte veel te snel weer is verdwenen.
Tramazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken. Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies.
“Pollen, vervuiling, huisstof of een te droge lucht kunnen het veroorzaken. De werkzame stof in neusspray (Xylometazoline), laat de bloedvaatjes samen- knijpen, waardoor de neusschelpen tijdelijk krimpen. Helaas werkt dit maar kort en is er steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.”
De plant heeft een witte penwortel die als mierikswortel bekend is. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei helderwitte bloemen verschijnen. De plant heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers.
Mierikswortel mag je niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want het smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kun je gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten. Ook bij eieren, aardappelen en rode bieten smaakt mierikswortel lekker.
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek. Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier. Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels.