Tomaten: sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortels.
Voorbeelden van combinatieteelt
Bieslook en basilicum beschermen een tomatenplant tegen bladluis. Slakken en rupsen komen niet in de buurt van sla en kool wanneer je er komkommerkruid naast plaatst. Afrikaantjes geven een stof af die aaltjes doodt en zijn daardoor heel geschikt om naast een tomatenplant te plaatsen.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Houd rekening met een afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten.Voorzie ook een afstand van ongeveer 80 centimeter tussen de plantenrijen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de tomaten te plukken eens ze rijp zijn.
De combinatie komkommer, dille en erwten is ook perfect. De erwten geven beschutting aan de komkommers en dille groeit naast komkommer veel beter en de komkommers bedekken weer de grond met hun blad. Nog een mooi voorbeeld zijn uien en knoflook die schimmelziekten weren bij aardbeien.
Bij gebrek aan specifieke meststof voor aardbeien kun je ook meststof voor tomaten gebruiken. Aardbeiplanten verzwakken na verloop van tijd en moeten om de drie tot vier jaar vervangen worden. In het tweede of derde jaar kun je ze vermeerderen door de zaailingen aan het einde van de uitlopers te gebruiken.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Tijdens warme en zonnige dagen is er kans op een te hoge luchtvochtigheid. Goed verluchten en/of ruiten kalken of een schaduwdoek plaatsen is dan nodig. Een lagere opbrengst dan in een serre. Plant ze op het zonnigste plekje in de tuin.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Je kunt je tomaten zaailingen op de vensterbank plaatsen en hopen op een mooi voorjaar. Heb je een veranda die verwarmd is, dan heb je meer kans op mooie, stevige planten. Geef je in deze fase geen licht, dan gaat de jonge plantjes op zoek naar het licht.
Begin niet eerder dan 15 maart met voorzaaien, omdat de planten anders te lang binnen staan voordat ze naar buiten kunnen. Zo zijn ze later minder sterk en gevoeliger voor ziektes. Vollegrondteelt: voorzaaien doe je in april. Na 15 mei kun je tomaten buiten in vollegrond uitplanten.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Calcium is nodig voor de groei en opbrengst en versnelt de vruchtontwikkeling, zoals proeven in Italië laten zien. Zelfs de kleinste calciumhoeveelheden zijn nodig voor de teelt van goede kwaliteit tomaten.
Deze gecomposteerde kippenmest is gedroogd en in korrels geperst, waardoor het gemakkelijk verwerkbaar is in de tuin. Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Afrikaantjes beschermen tegen aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren. Het zijn goede buren voor aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten.
In de moestuin is de goudsbloem een nuttige plant om tussen de verschillende groenten te laten bloeien, zoals bonen, wortelen, sla en kolen. Natuurlijke vijanden van deze groenten, zoals de zwarte bonenluis, zullen worden bestreden door lieveheersbeestjes en zweefvliegen.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
Tomaat planten of uitplanten in een kweekkas kan van april tot mei. Tomaat planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni. Tomaten zaaien is relatief makkelijk, maar je begint er wel al vroeg mee. Hoe groter het tomatensoort is, hoe eerder je begint.
Rabarber is ook een grote slokop maar is een meerjarige plant waardoor hij niet voorkomt in de wisselteelt. Tomaten, die ook veel voeding nodig hebben, zijn een beetje een uitzondering. Deze houden er van jaarlijks in dezelfde plaats te staan en bouwen zelf resistentie op tegen problemen.