Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezenHet is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wij blancheren de groenten die we gebruiken voor roerbakgerechten nooit voor het invriezen. We eten ze bijna altijd binnen een half jaar op. Daarnaast maakt het voor de kwaliteit niet veel uit, is ons idee. Wel is het zo dat de cellen van groenten bepaalde enzymen bevatten die de cellen langzaam afbreken.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Sperziebonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de sperziebonen dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente. Wel kan er zout en/of suiker zijn toegevoegd aan de blikken of potten. Het Voedingscentrum adviseert dan ook te kiezen voor de varianten zonder toevoegingen.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Ga pas hutspot invriezen wanneer deze volledig is afgekoeld. In een diepvrieszakje kan je dan weer de lucht er uit halen. In een doosje doe je hem best stampvol. Door op het deksel te drukken laat u weer zoveel mogelijk lucht uit.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen.Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Het verschil
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Als de groenten nog fris ruiken, kunnen ze gewoon in de wok, toch? Dit zegt het Voedingscentrum erover. Weg ermee. Voorgesneden groenten in een plastic zakje of bakje, zoals bami- en nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot'-datum (TGT) niet meer veilig te eten.
𥦠Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
Kijk, ruik en proef dan even. Als het zuur ruikt, kun je het beter weggooien. Wil je het toch langer bewaren? Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Bewaar je champignons tot wel 12 maanden lang door ze in te vriezen! Snijd ze in plakjes en bak ze. Laat ze uitlekken op keukenpapier, vries ze in op een bakplaat en bewaar ze daarna los in de vriezer. Gebruik de champignons bevroren in de pan, zonder ze van tevoren te ontdooien.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Vitamineverlies beperkt
Het klopt dat er bij het snijden en schillen van groente en fruit wat vitamine C verloren gaat. Als de producten echter zuurstofarm verpakt worden, blijft dit verlies beperkt, meldt de website van het Voedingscentrum. Zuurstofgevoelige vitamines blijven zo veel beter behouden.
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.