Vloeibaar wasmiddel is de meest gebruiksvriendelijke optie. Doseren is relatief makkelijk en je hebt geen last van poederkorrels die achterblijven. Bovendien lost wasmiddel snel op in de wasmachine. Hierdoor blijven er geen zeepresten achter.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Volgens experts is waspoeder vaak beter voor de witte was. En houdt vloeibaar wasmiddel (zoals pods) kleuren het mooist, en werkt het meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten inkomen en dat er resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Waspoeder heeft een aantal voordelen ten opzichte van vloeibaar wasmiddel: Waspoeder is goedkoper in aanschaf en gebruik. Je hebt voor een schone was minder poeder nodig . Het is beter voor het milieu.
Albert Heijn en UNA (van de Aldi) scoorde het best. UNA is ook erg geschikt voor gekleurde lichte was of witte was met gekleurde opdruk.
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden. Onderdosering zorgt er ook voor dat ziektekiemen niet goed worden verwijderd.
Voordelen waspoeder:
Het is goedkoper in de aanschaf. De was ruikt doorgaans frisser na het wassen met waspoeder. Het is beter voor het milieu, breekt beter af. Het is zeer effectief bij wassen op hoge temperaturen.
Hoeveel wasmiddel je dan wél gebruiken moet voor het beste resultaat in de wasmachine? Twee eetlepels per lading – en dat is voor grote wasjes. Voor een gemiddelde waslading heb je aan één eetlepel wasmiddel genoeg. Doe je een wasje met de hand dan kun je zelfs nog minder gebruiken.
Waspoeder. Wanneer je gebruik maakt van wasmiddel in poedervorm, doe je deze altijd in het daarvoor bestemde laatje van je wasmachine. Als je het poeder namelijk in de trommel bij je was doet, concentreert zich het poeder te veel op één plek en wordt de rest van je was niet goed schoon.
Als de zeeplade van je wasmachine twee vakjes heeft, is het grootste vakje voor wasmiddel bedoeld. Bij een wasmachine met drie compartimenten, heeft ieder vakje een eigen symbool. Het symbooltje voor het hoofdwasmiddel is meestal een doos met daarin twee streepjes of het getal 2.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Als u regelmatig last hebt van olievlekken en vetvlekken, is een vloeibaar wasmiddel wellicht uw beste vriend. Maar als u extra vlekkenverwijderaars gebruikt, is poeder wellicht de beste optie. De populariteit van capsules, een relatief recente uitvinding, is snel gestegen.
DEN HAAG - Het kleurwasmiddel van Lidl is door de Consumentenbond betiteld als Beste Koop, in een test met bontwasmiddelen. Formil Ultra Plus Color eindigde in de test als 2e, van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Maak uw wasmachine minimaal eens in de twee maanden volledig schoon. Als u vaak wasverzachter gebruikt of veel gebruikmaakt van de wasmachine, dan kunt u het ook vaker doen. Het schoonmaken doet u door een lege kookwas te draaien en de filter, de rubberen onderdelen en de wasmiddellade te reinigen.
Te veel wasmiddel kan de vezels van het wasgoed aantasten. Het wasgoed slijt sneller en de kleur blijft minder goed. Ook kan er 'vetluis' ontstaan, waardoor de wasmachine gaat stinken. Of er ontstaat schuim in de machine, waardoor hij extra gaat spoelen.
Wasverzachter ruikt natuurlijk erg lekker, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je kleding en je wasmachine? Om maar niet te spreken over je portemonnee en het milieu … Bij de meeste kleding is wasverzachter ook helemaal niet nodig. Gebruik het daarom alleen voor linnen wasgoed en badhanddoeken.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Dit heeft de Consumentenbond in het onderzoek al voor je gedaan. Zij hebben veertig wasmiddelen met elkaar vergeleken op meerdere gebieden; ook qua prijs per wasbeurt. En, is een duurder wasmiddel automatisch beter dan een voordelige variant? Het antwoord is eenvoudig: nee.
Vloeibaar. Volgens wasmiddelaanbieding.nl is vloeibaar wasmiddel het goedkoopst per wasbeurt, en zou je met de aller goedkoopste deal €0,09 betalen voor een wasje. De prijs van deze producten verschilt ook heel erg per merk.
Robijn Black Velvet is de topper onder de donkere was. Geschikt voor donkere kleding en jeans. Tip: draai donkere kleding altijd binnenste buiten zodat deze langer zwart blijft, en doe geen donkere kleding in de droogtrommel. Door de warmte wordt donkere kleding namelijk vaal.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.