Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan uw ogen.
Bijtende stoffen kunnen schadelijk zijn voor het oog. Door stoffen als kalk of zoutzuur, kunnen er gaten ontstaan in uw bindvlies en hoornvlies. Als u loog in uw oog krijgt, wat in vaatwasmiddel zit, loopt u de grootste kans op erge schade. De kans bestaat dan dat u blijvend minder goed kunt zien.
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Gekleurd voedsel: gekleurd voedsel zoals paprika, mais, kiwi, courgette, rode druiven en pompoen hebben hun felle kleur te danken aan carotenoïden. Ook andere antioxidanten vindt u veel in dit voedsel, wat erbij helpt om uw ogen gezond te houden. Vis: het eten van vis is zeer geschikt om aan omega-3 te komen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Door regelmatig met je ogen te rollen train je de spieren in je ogen. Net zoals wanneer je je andere spieren traint, worden je oogspieren hier sterker van, waardoor je ogen langer fit en fris blijven. De oogrol begin je door een paar keer diep adem te halen en even tot rust te komen.
Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je ogen er gehydrateerd en stralend uitzien. Op het moment dat je ogen nogal droog zijn, hebben ze een doffe uitstraling.
Vitamine A helpt bij droge ogen. Ook bij het aanpassen van je zicht bij schemer. In dierlijke voedingsmiddelen als (orgaan)vlees, eieren, boter en vis zit vitamine A. In groente als worteltjes en donkere bladgroente komen carotenoïden (provitamine A) voor die je lichaam om kan zetten in vitamine A.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Dit samenklonteren zorgt ervoor dat de lens troebel wordt en u wazig gaat zien, dat is staar oftewel cataract. Het is normaal dat uw zicht achteruit gaat als u 60 jaar of ouder bent. Vanaf deze leeftijd komen oogziekten ook vaker voor en loopt u meer risico een oogaandoening te ontwikkelen.
Slechter zicht - veel stress kan leiden tot een hoge bloeddruk. Hierdoor kunnen bloedvaten in het netvlies gaan lekken en ontstaan er kleine bloedingen. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot een slechter zicht. Daarom is het altijd belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen, zeker wanneer je lijdt onder stress.
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.
Symptomen. De voornaamste klachten van droge ogen zijn geïrriteerde ogen, een branderig gevoel, soms wazig zien, vermoeide ogen, het gevoel dat er zand in de ogen zit of vastgeplakte oogleden.
Zuivelproducten hebben een positief effect op droge ogen en zijn een goede bron van vitamine B en vitamine D.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren.
Om je ogen in topconditie te houden, moet je een beetje lief voor ze zijn. Zorg dus voor een goede hygiëne, neem regelmatig knipper-en-kijk-uit-het-raam pauzes, matig je computergebruik en gebruik een oogdruppel. Maar het belangrijkste van allemaal: zorg voor UV-bescherming.
Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat in uw dieet veel groente, fruit en vis voorkomt. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is dus van cruciaal belang om uw ogen gezond te houden.
Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.
Een van de natuurlijke hulpmiddelen die kan helpen tegen een ontstoken oog is kamillethee.
Kiwi's beschermen het gezichtsvermogen
In kiwi's zit namelijk vitamine E en dat heeft een gunstig effect op je ogen. Een tekort aan deze vitamine zorgt er namelijk voor dat je netvliezen verslechteren. In combinatie met vitamine C, is vitamine E nog krachtiger en is het effect op je ogen uiterst positief.