Maaghevelen is een voorbehouden handeling en mag dus alleen in opdracht van een arts worden uitgevoerd. Er zijn twee vormen van maagspoelen. Bij de passieve vorm wordt de verbindingsslang of opvangzak lager gehangen dan de maag. De inhoud van de maag loopt dan spontaan, op basis van zwaartekracht, af.
In de retrospectieve klinische studie van Brookbanks werd het effect beschreven van een maaghevel met bijvoorbeeld een PEG bij 51 patiënten met ongeneeslijke kanker met refractaire misselijkheid en braken ten gevolge van een ileus [Brookbanks 2002]. De mediane overleving was 17 dagen na het plaatsen van de PEG.
Een neus-maagsonde is een 'slangetje' dat via de neus wordt ingebracht tot in de maag. Het gaat hierbij om sondes die bedoeld zijn om sondevoeding toe te dienen, sondes voor medicatietoediening of sondes die bedoeld zijn om maagsap af te laten lopen, de zogenaamde hevel.
Het inbrengen van maagsonde mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling. Deze cursus geeft kennis en inzicht die nodig zijn om veilig een maagsonde te kunnen inbrengen.
Als de maaghevel eruit is, mag u langzaam opstarten met vloeibare voeding. Als dit goed gaat zal uw dieet worden uitgebreid. De verpleegkundige laat de service-assistenten weten dat u weer mag eten. Neemt uw bezoek voedsel van thuis mee, overleg dit dan eerst met uw verpleegkundige.
Een maaghevel wordt ingebracht als de patiënt hevig braakt, bijvoorbeeld bij een afsluiting van de darm (ileus). Vroeger werden neussondes vaak gebruikt om de maag te spoelen vergiftigingen of bij een overdosis medicijnen. Dit gebeurt nu alleen nog als de patiënt binnen een uur in het ziekenhuis is.
Een maagsonde is een slangetje dat via de neus of de mond door de slokdarm in de maag wordt ingebracht en dient meestal om sondevoeding te kunnen toedienen. Dit geldt vooral voor patiënten aan de beademing die vanwege het beademingsbuisje (tube) niet normaal kunnen eten en drinken.
Een MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) plaatst de triple lumen-sonde.
Afklemmen van de sonde.Naar buiten trekken van sonde. In plaats van gebruik van een kocher kan de sonde, om deze af te sluiten, geknikt worden. Vraag de cliënt tijdens het verwijderen van de sonde de adem in te houden, om de kans om nog iets van de voeding uit de sonde in te ademen, te verkleinen.
Als gevolg van de darminvaginatie ontstaat een darmafsluiting of ileus. De doorstroming van voedsel door de darm wordt hierdoor geblokkeerd. Een darminvaginatie kan vanzelf weer verdwijnen doordat de darm terugschuift.
De terminale fase is de laatste levensfase van iemands leven. Concreet is deze persoon ziek en is deze ziekte ook niet meer te genezen of behandelen. Of de nadelen van de behandeling wegen niet op tegen de voordelen. Deze fase duurt meestal maximaal 3 maanden, maar kan ook langer duren.
Om het maagsap af te voeren wordt een slang via de neus in de maag gebracht.Deze slang werkt als een soort hevel waardoor het teveel aan maagsap af kan vloeien. Om te zorgen dat de patiënt voldoende vocht en voeding binnenkrijgt wordt er een infuus aangelegd.
Een slang met een grote diameter wordt door de mond naar de maag voortbewogen. Hierdoorheen wordt de maaginhoud uitgespoeld. De spoelvloeistof, meestal een lauwe zoutoplossing, wordt in porties van 150 tot 300 ml tot een totaal van ten minste 20 liter ingebracht in de maag, maar ook op deze wijze weer verwijderd.
Bij een luie maag trekt de maagspier te weinig of te onregelmatig samen. Het voedsel wordt hierdoor niet goed fijngemalen en blijft langer in de maag dan normaal. Soms blijft de voeding wel vijf uur of langer in de maag in plaats van drie uur. Bij veel mensen is de oorzaak van een luie maag niet bekend.
Een PEG-sonde wordt gegeven als u naar verwachting langer dan 6 weken sondevoeding moet krijgen.Dit kan het geval zijn bij slikstoornissen of bij aandoeningen van slokdarm of maag. Via de sonde, een dun plastic slangetje, wordt de sondevoeding rechtstreeks in de maag gebracht.
Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.
De sonde wordt via de neus en de keelholte ingebracht en komt uit in de maag. Aan het uiteinde zitten gaatjes waardoor de voeding in de maag stroomt. Na het inbrengen kan de sonde meestal zes weken blijven zitten.
De volgende bijwerkingen kunnen optreden tijdens en na het plaatsen van een PEG-sonde: Kokhalzen. Het inbrengen van de endoscoop doet geen pijn, maar kan wel als onprettig worden ervaren.
Iedere 24 uur produceren kliertjes in het bovenste deel van de maagwand ongeveer anderhalve liter maagsap. Dit gebeurt niet continu. De productie van maagsap komt vooral op gang als we eten, proeven en kauwen maar ook als we eten zien of ruiken.
Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde. Waar misselijkheid en diarree voorbeelden zijn van lichamelijke complicaties is een verstopte sonde een zogenaamde functionele complicatie.
Je darmen zijn altijd in beweging. Maar niet bij een ileus: dan liggen ze stil, of zijn ze helemaal afgesloten. Dat geeft niet alleen pijn, maar zorgt er ook voor dat er geen voedingsstoffen meer in je bloed worden opgenomen.
Zorg voor goede verzorging van mond en neus. Geef bij een maaghevel parenteraal vocht, tenzij de patiënt dit niet wil en/of er sprake is van een levensverwachting <1-2 weken.
Doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal vier tot zes keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. Doe dit in ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding en medicatie.