Koop room die minstens 30% vet bevat, 35% is nog beter. Magere room is hiervoor niet geschikt. Het roomvet zorgt ervoor dat fijne luchtbelletjes tijdens het opkloppen in de room wordt vastgehouden zodat het dikker wordt.
In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Zure room. Door een kleine hoeveelheid dikke zure room mee te kloppen zal de slagroom een licht-frisse smaak krijgen en blijft het langer stijf. De juiste hoeveelheid is 1/4 deel zure room en 3/4 deel slagroom.
Kies voor de juiste slagroom. Koop de slagroom met het hoogste vetpercentage. Een light versie klopt namelijk moeilijk op.
Bij verhitten wordt crème fraîche dunner, bij inkoken juist dikker. Het kan dan ook té dik worden. Door een beetje koud water toe te voegen en het los te kloppen maak je het weer romig.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Volle room/slagroom
Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt.
Zo is het een goede stabilisator voor slagroom, net als de bekende zakjes 'Klopfix' in de supermarkt. Gebruik hiervoor een theelepel maiszetmeel per 250 milliliter slagroom en voeg het pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Slagroom is room met een vetpercentage van ongeveer 35%. Vanwege dit relatief hoge vetpercentage kun je het goed kloppen tot slagroom. Producten die als 'room' (en dus niet als slagroom) worden verkocht, hebben een lager vetpercentage. Hoe lager het vetpercentage, des te ongeschikter ze worden om te kloppen.
Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten.
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Slagroomspuiten maken gebruik van kleine patronen gevuld met stikstofoxide om vloeistoffen te beluchten die vervolgens onder druk door de garneerspuit naar buiten worden geperst. De kleine metalen patronen met stikstofoxide worden in de patroonhouder geplaatst.
Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt. Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig!
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Slagroom opkloppen doen we allemaal regelmatig, maar wist je dat je die mixer (of garde, of keukenmachine…) ook voor andere doeleinden kunt gebruiken? En nee, dan hebben we het niet over eiwit (meringue <3), maar over kaas! Van opgeklopte geitenkaas tot opgeklopte ricotta en mascarpone: het kan allemaal.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Eigenlijk vrij simpel, hoe hoger vetpercentage, hoe geschikter voor warme bereidingen i.v.m. schiften. Slagroom en crème fraîche kan altijd. Maar dat is natuurlijk niet het enige het vetpercentage doet ook iets met de smaak van je gerechten!