Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje.
Chinees Nieuwjaar wordt vaak gekoppeld aan het jaar van de Westerse kalender omdat deze kalender ook in Azië wordt gebruikt. 2022 is daarom het jaar van de tijger.” “De tijger is één van de twaalf dieren van de Chinese horoscoop. Elk dier komt om de twaalf jaar terug.
Op 12 februari 2021 start het jaar van de Os! Volgens de Chinese traditie wordt iedereen geboren in één van de 12 dierentekens.
De Chinese kalender
Hierdoor begint en eindigt het jaar iedere dag op een andere dag. Ieder jaar wordt vertegenwoordigd door een dier uit de Chinese dierenriem, een sterrenbeeld. Er zijn 12 verschillende dieren, om de 12 jaar hoort een dier dus bij een jaar. 2020 is het jaar van de Rat.
Er is ook goed nieuws: in 2022 krijgt de carrière van de Tijger een boost. Pas wel op: volgens astrologen moeten alle risicovolle investeringen worden vermeden. En dan is er nog de liefde. De voorspelling voor het jaar van de Tijger op relatiegebied lijkt redelijk neutraal.
Sinds de tijd van de eerste mythische Gele Keizer in 2697 voor Christus (het jaar 0 voor de Chinezen), gaat de Chinese jaartelling uit van een cyclus van zestig jaar. Elk jaar van deze zestigjarige cyclus krijgt een naam die wordt samengesteld op basis van twee cyclische reeksen.
Karakters van de sterrenbeelden
Os: harde werker, zachtaardig, geduldig, maar ook koppig en tegendraads. Tijger: energiek, onverschrokken en een leider, maar ook kwetsbaar en ijdel. Konijn: intuïtief, gevoelsmatig en voorzichtig. Draak: trots, enthousiast, inspirerend, maar ook eigenwijs.
Het jaar van de Rat komt direct na het jaar van het Zwijn (2019) en vóór het jaar van de Os (2021)! De jaren van de Rat zijn: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020 en 2032. Het Jaar van de Rat wordt een sterk, voorspoedig en gelukkig jaar voor bijna alle Chinese sterrenbeelden.
Daarom is Chinees Nieuwjaar elk jaar op andere dagen. Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent. Anders dan in de Gregoriaanse kalender wordt in de traditionele Chinese maan-zonnekalender de eerste dag van het jaar als de komst van de lente beschouwd.
Die vieren feest op 31 december en 1 januari, maar ook met Chinees Nieuwjaar. Dat begint tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen met als afsluiter een lampionnenfestival, als er weer een volle maan is.
Het jaar 2022 is een Yang jaar dat ook onder invloed staat van het element Hout*. De “Hout tijgers” die dit jaar geboren worden zijn wat kalmer en meer communicatief. Hierdoor zijn ze evenwichtig, hoewel ook zij niet vrij zijn van de woede uitbarstingen die bij de Tijger horen.
Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan na het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar ook in veel Chinatowns in de wereld wordt het gevierd.
De Tijger is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 en natuurlijk 2022 (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af.
De rode envelop ((紅包 hóngbāo) is een fenomeen in China. Je geeft zo'n envelop met geld erin op bruiloften, geboortes en feestdagen als Chinees nieuwjaar, dat dit jaar op 12 februari valt. In China staat rood voor geluk en bescherming tegen bozen geesten. Je geeft er dus als het ware geluk en bescherming mee.
Door de positieve energie die het jaar van de Tijger met zich meebrengt, wordt het ook een goed jaar voor de Rat. Maar voor de goede dingen die op je pad komen, moet je wel hard werken. Een nieuwe liefde of nieuwe vriendschappen sluiten: dit jaar staat het volgens de Chinese horoscoop in de sterren geschreven.
Goed om te weten: de ascendant wordt ook wel eens 'het rijzende teken' genoemd. Dit is geen planeet, maar wordt bepaald door het punt van de dierenriem (Ram, Stier, Tweelingen, etc.) dat op het moment dat jij werd geboren aan de oostelijke horizon stond.
Het komend nieuwe jaar is het jaar van het Varken. Zoek op welk dier bij jouw geboortejaar hoort. Het Varken is eerlijk, moedig en geduldig.
Terwijl onze dierenriem één sterrenbeeld per maand heeft, hebben de Chinezen er één per jaar. De Os is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 en natuurlijk 2021 (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart!).
Chinees Nieuwjaar wordt zeer uitbundig gevierd in China zelf, maar ook in Aziatische landen als Taiwan, Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam en diverse andere landen met een grote Chinese populatie. Chinezen vieren het Chinese Nieuwjaar over de hele wereld in de eigen Chinese wijken (Chinatown) waar ze wonen.
Ben je geboren tussen 26 januari 2009 en 13 februari 2010? Dan ben je een os! Ossen zijn goedaardig en geduldig. Een os is een doorzetter en zal je niet snel teleurstellen.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
8. Schaap (of Ram, of Geit) Het Schaap is een natuurmens. Je bent creatief, perfectionistisch en kan soms erg onzeker zijn.
De jaren 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994 en 2006 stonden al in het teken van het elfde dier uit de dierenriem. In 2018 treedt deze trouwe viervoeter weer op de voorgrond.