Een IJslands kenteken bestaat uit drie letters en twee cijfers. Kentekens die werden uitgereikt voor juni 2007 bestaan uit twee letters en drie cijfers. De blauwe letter- en cijfercombinatie staat in een blauw kader op een witte reflecterende achtergrond.
De Nederlandse kentekenplaat is geel met een zwart kader. Het heeft ook een blauw vlak voor het EU-symbool en het NL-teken. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken.
Het Russische kenteken voor een personenauto bestaat uit een witte plaat met twee vakken. In het linkervak staan één of twee kleinere letters, gevolgd door drie of vier cijfers en wat kleinere letters in het zwart. In het rechtervak staat de Russische vlag met de letters RUS en een getal.
Een luxe kentekenplaat is in feite een reguliere plaat waarbij de letters en cijfers in het aluminium worden geperst en met een zwarte laag worden bedekt. Om van zo'n plaat vervolgens een luxe versie te maken, worden er kunststof letters en cijfers op de geperste delen vastgemaakt.
De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto's en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Welke criteria liggen hieraan ten grondslag? ' Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Blauwe kentekenplaten zijn voorbehouden aan taxivervoer. Veel huisartsenposten en bijvoorbeeld de diensten voor donororganen besteden hun vervoer uit aan een taxibedrijf.
Landcode kentekens Europa
Maar herken je de volgende landcode kentekens ook? MC: het is maar een klein landje, dus ook auto's met de landcode MC zal je weinig zien rondrijden. Deze auto's komen namelijk uit Monaco!
Vanaf september 2019 hebben de Spaanse kentekens van nieuwe personenwagens als beginletter de L. De fans van kentekenplaten hebben de eerste al gespot in Spanje, iets dat volgens een Twitter gebruiker gebeurde op 6 september 2019 toen men overging van 8819 KZZ naar 0000 LBB.
Vanaf de invoering van het kentekensysteem op 1 april 1997 tot de toetreding tot de Europese Unie op 1 mei 2004 werd daar het Slowaakse nationale wapenschild met daaronder de letters SK afgebeeld, op een witte achtergrond.
Verschil tussen een blauw kenteken en een geel kenteken
Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur.
Buitenlands personeel van ambassades, consulaten en internationale organisaties die niet beschikken over een diplomatieke status, rijden in Nederland met een kenteken dat bestaat uit de lettercombinatie 'BN' of 'GN', gevolgd door vier cijfers. De combinatie heeft officieel geen betekenis.
Deze kentekens worden gebruikt voor particuliere voertuigen van Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn in BFG-NATO-verband (British Forces Germany). De afgifte vindt plaats door het Ministerie van Defensie/KMAR te Driebergen.
Tot 2009 was de fastfoodketen daar wel te vinden, maar door de crisis werd het importeren van voedselproducten die door McDonald's waren vereist, simpelweg te duur. Dat IJsland de McDonald's niet meer wil hebben vanwege de gezondheid, is een beetje dubieus aangezien er wel een KFC te vinden is.
De McKroket is een product dat enkel in Nederland, België en Curaçao bij McDonald's wordt verkocht. Dit is een hamburgerbroodje met een kroketschijf en dijonmosterdsaus en is afgeleid van de populaire Nederlandse snack de kroket.
In 2000 werd het provinciale systeem afgeschaft. Sindsdien heeft een kenteken vier cijfers en drie letters en is niet meer te zien in welke provincie een voertuig geregistreerd is. De klinkers A, E, I, O, U worden niet gebruikt.
Britse autobestuurders die buiten het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten voortaan rondrijden met een nieuwe landcode op hun auto. De bekende stickers met "GB" en een Europees vlaggetje zijn niet meer toegelaten. In de plaats komt de landcode "UK" met een Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.
Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel? Vanwege de veiligheid: gele kentekenplaten met zwarte tekens zijn 's nachts beter leesbaar dan de donkerblauwe met witte tekens die vroeger gangbaar waren. De eerste gele platen konden in 1975 op vrijwillige basis worden aangevraagd.
Met een blauw kenteken mag je maximaal 25 km/u en moet je altijd op een fietspad rijden, als die er is.
Je snorscooter laten omkeuren in het kort
Keuring door de RDW: afspraak maken op de website. Omkeuren door de RDW kost 108,- euro.