Doet een gaatje vullen pijn? Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving.
Of het vullen van een gaatje pijn kan doen, is afhankelijk van de diepte van het gat dat gevuld moet worden. Daarnaast is de pijngrens per persoon verschillend. Wilt u er zeker van zijn dat u geen pijn heeft bij het vullen van een gaatje, vraag dan om een verdoving.
Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kan het zijn dat u tijdens de behandeling lichte pijn of ongemak ervaart. De tandarts boort het tandbederf weg met een speciaal boortje.
Kiespijn door gaatjes
Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.
Gemiddeld duurt de behandeling een kwartier. De duur van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren: de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal gaatjes dat gevuld moet worden.
Doet een gaatje vullen pijn? Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving.
Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Het antwoord op de vraag of het pijn doet als je een gaatje in een kies hebt, is ja en nee. Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang. Heb je een heel groot gaatje, dan kan het langere tijd pijn doen. Als je tand gevoelig is voor kou, warmte of zoetigheid, dan kan er een probleem zijn met die specifieke tand.
Het is belangrijk dat u het gaatje snel laat vullen. Wanneer u te lang wacht kan het gaatje namelijk steeds dieper worden en uw tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn doen en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.
Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn en reageren op prikkels zoals warm of koude dranken/etenswaren. De pijn wordt veroorzaakt doordat er tijdens de behandeling geboord is in je tand. Hierdoor is er een wond in jouw tand ontstaan, die nu moet genezen.
Daarom is boren vaak gevoelig. Bij alle handelingen die verricht worden om een kies/tand te repareren worden deze uitlopers geïrriteerd en het duurt een periode van enkele dagen tot een paar maanden voordat het weefsel zich hersteld heeft en de klachten, zoals pijnscheuten bij warm en koud, verdwijnen.
Pijn na het vullen van een kies
Na de behandeling ervaart u wellicht een verhoogde gevoeligheid bij warmte en kou en voelt u 'stroompjes'. Hier hoeft u zich echter geen zorgen over te maken, want dit is normaal. De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend.
Mag ik direct eten na het plaatsen van de vulling? U kunt direct na de behandeling weer eten.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
Een beginnend gaatje is vaak pijnloos en merkt u dus niet snel zelf op. Is het gaatje in een vergevorderd stadium, dan kunnen uw tanden of kiezen gevoelig worden of irritaties geven bij het eten of drinken.
Dat is helemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren. Een simpel gaatje vullen duurt meestal zo'n 15 minuten.
Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong. Het gaatje kan moeilijker worden schoongemaakt, waardoor tandplak zich zal ophopen. Dit zou een slechte adem kunnen veroorzaken.
Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.
Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken.
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.
Voor de tandarts uw gaatje vult, wordt er eerst een gaatje geboord. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar bij het boren in uw 'zieke' tand wordt het deel met de bacteriën weggehaald. Met het huidige vulmateriaal als composiet volstaat het om alleen het hoogst noodzakelijke aangetast weefsel weg te boren.
Een verdoving met een klein prikje (plaatselijke verdoving) is de meest voorkomende verdoving bij de tandarts en wordt meestal gedaan door middel van het stofje Articaïne. De tandarts gebruikt het verdovingsmiddel dat het beste bij uw situatie past. Dit kan bijvoorbeeld aangepast worden aan uw medicijngebruik.
Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Hoe lang werkt een tandartsverdoving? De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat elk lichaam anders op de verdoving reageert.