Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar er vertrekken nauwelijks geradicaliseerde en met kalashnikovs zwaaiende jihadisten richting Syrië of Irak om zich bij terreurgroep IS te voegen en mee de jihad te voeren.
Het grootste moslimland ter wereld, Indonesië, ligt in Azië.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
In Hongarije is 72 procent van de bevolking negatief over moslims. Het is dan ook één van de landen waar de minste moslims wonen, en dat heeft vooral te maken met de politiek van premier Viktor Orban.
„Slechts een paar procent van alle moslims woont nu in Europa. Dat percentage blijft de komende twintig jaar ongewijzigd.” De landen waar relatief de meeste moslims wonen, liggen in Oost-Europa, in Balkanlanden als Albanië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
Uit een recente studie blijkt dat de gemiddelde Nederlander denkt dat 19 procent van de inwoners van Nederland moslim is. Sommigen zitten daar boven – zij geloven dat 30 procent moslim is –, anderen zitten er weer wat onder. Maar gemiddeld genomen is de schatting dat bijna één op de vijf inwoners moslim is.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Granada telt 14000 moslims, van wie bijna de helft immigrant is. Daarnaast zijn er 3000 Arabische studenten. En dan heb je nog een groep van 5000 Spaanse bekeerlingen; zij zijn het die in Granada het gezicht van de islam bepalen. Samen maken de moslims zes procent van de stadsbevolking uit.
In Afrikaanse landen en China neemt het aantal christenen toe. Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
Het werkelijke aantal moslims in Spanje kwam eind 2015 neer op 1.887.906 personen, zo stelt de Islamitische Commissie in Spanje. Dat is dus 4 procent van de bevolking. Uit de gegevens blijkt dat 41 procent van de moslims in Spanje de Spaanse nationaliteit hebben, terwijl 59 procent nog tot de immigranten behoren.
Duitsland. Het aantal moslims in Duitsland ligt tussen de 4 en 5,2 miljoen; een percentage van tussen de 5% en 6% van de totale Duitse bevolking.
Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'.
Turken weten daardoor al jaren op voorhand waar ze aan toe zijn. In 2016 begon de maand ramadan op 6 juni en begin de maand sjawwaal (sevval in het Turks) op 5 juli. In België houdt de Turkse gemeenschap deze kalender aan. Maar moslims van de Marokkaanse gemeenschap houden nog veelal vast aan de traditionele methode.
In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten is een belediging. U kunt strafrechtelijk worden vervolgd.
Moslims bidden vijf keer per dag en daarom wordt er vijf keer per dag opgeroepen tot gebed. In veel islamitische landen klinkt deze boodschap uit boxen die op de moskee staan of aan een minaret hangen. De oproep is overal in de buurt van de moskee te horen en is nog steeds dezelfde als in de tijd van Mohammed.
Er zijn vijf belangrijke regels in de islam: de zuilen. Die gaan over de geloofsbelijdenis (zeggen dat je gelooft in Allah als enige God), het bidden, vasten, geld geven aan de armen en de bedevaart naar Mekka. Niet alle moslims houden zich evenveel met al deze vijf zuilen bezig.
Van de gelovige Marokkaans-Nederlandse vrouwen draagt ongeveer 64 procent een hoofddoek. Onder de gelovige Turks-Nederlandse vrouwen is dat 48 procent. Ze doen dat om meerdere redenen.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
Islamisering of islamificatie is het proces van de omvorming van een samenleving naar de islamitische religie, cultuur en wetgeving.
De 22 Arabische landen zijn: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.