Dagelijks gaat het om een drogestofopname van 18 kilo per koe per dag, in de winter is dit 17 kilo droge stof. Ze krijgen jaarrond 7 tot 8 kilo droge stof uit mais, daarnaast dus 5 kilo droge stof uit weidegras aangevuld met kuilgras en krachtvoer.
Wanneer de koeien in de droogstand komen zal de voederopname dalen. Melkkoeien hebben namelijk zo'n 20 kg droge stof per dag nodig terwijl droge koeien maar 12 kg droge stof per dag kunnen opnemen. Het voer van de droogstaande koeien moet veel volume bevatten en structuurrijk zijn.
Koeien eten heel veel. Wel 60 kilo voer per dag. Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag.
Daarnaast nam een Jersey-koe per dag gemiddeld 4,5 kilo droge stof aan ruwvoer op, tegenover 5 kilo bij de Holsteins. Daarmee bedragen de totale voerkosten van een Jersey-koe slechts 72 procent van die van een Holstein-koe en is de voerefficiëntie van een Jersey 1,78 en die van een Holstein 1,28.
Kalveren vragen gras met een eiwit van 16-18% ruw eiwit, pinken 15% ruw eiwit. We rekenen even met een voorbeeld voor 30 pinken weiden, 7 dagen per perceel. De (bruto) opname ongeveer 9 kg ds per dag.
Met 8 kg krachtvoer per koe per dag wordt er 29 kg brok per 100 kg melk gevoerd. Dit geeft 9,7 cent krachtvoerkosten per kg melk. De ruwvoerkosten (van eigen geproduceerd ruwvoer) zijn ingeschat op 10 cent per kg drogestof.
Om 1 kg FPCM (Fat-Protein Correct Milk), melk met 4% vet en 3.3 % eiwit) te maken, heeft een koe ongeveer 460 eenheden VEM nodig. Een koe die 30 kg melk produceert heeft ongeveer 19.000 VEM nodig. Hiervan is ongeveer 5300 eenheden nodig voor onderhoud, het overige voor de productie van melk.
De krachtvoergift van melkkoeien, exclusief jongvee, ligt op 1800 kilogram krachtvoer per koe per jaar.
“Het kopen van zuivere Jerseys kost ongeveer € 1.400 tot € 1.500 per dier”, zegt Liebregts. Volgens Henk Lutke Willink van CRV is dat eerder € 1.800 tot € 2.000.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Het rantsoen van een koe bestaat voornamelijk uit ruwvoer: gras, hooi of luzerne. Per dag eet een koe zo ongeveer 50 tot 60 kilo ruwvoer, dat is op jaar basis al snel 20.000 kilo. Ruwvoer is daarmee het belangrijkste onderdeel van het dagelijkse rantsoen.
Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vinden de appels en peren vooral geschikt voor herkauwers. Ze bevatten namelijk veel suiker en energie, en zijn goed verteerbaar.
De kosten voor snijmaïs zijn € 0,14 per kilo drogestof. Hiervan komt 45 procent van de kostprijs voor rekening van grond en de kosten voor bemesting, voederwinning en overige kosten zijn respectievelijk 5, 25 en 25 procent.
Vaak is kuilgras veel goedkoper dan stro en hooi. Prijzen liggen rond de €50,- en €60,- per ton. Ervaring leert dat tijdens de zomerperioden prijzen toenemen vanwege de droogte in deze periode. Het is dus verstandig om net voor de zomer alvast kuilgras te kopen om voordelig uit te zijn.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.
Maar Jerseys produceren minder melk. De gemiddelde melkproductie van de Holsteins is ± 10 000 liter per jaar, met een vetgehalte van 4,15% en 3,45% eiwit. Bij de Jerseys is dit ± 7500 liter per jaar, met een gemiddeld vet- en eiwitgehalte van 5,10% en 4,15%.
De melk van de Jersey koe bevat een andere vet-eiwitverhouding. Daarnaast bevat de zuivel drie keer zoveel omega-3-vetzuren en gemiddeld 20 procent meer vitaminen en mineralen zoals Vitamine D, E en calcium als de gangbare melk in Nederland.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Omdat de koeien meer krachtvoer krijgen dan bij een reguliere brok, adviseert Koldenhof twintig koeien per krachtvoerbox, tien minder dan bij regulier krachtvoer.
Omgerekend eet een koe gemiddeld 750 gram aan sojaproducten per dag. Dit betekent dat soja 1,25% uitmaakt van het totale rantsoen van de koe.
Hoeveel eiwitten heeft een koe nodig? “De norm van vlees- en zuivelkoeien verschilt. Melkveehouders stemmen dit af met hun voerspecialist. Maar het zal over het algemeen gaan om 12 procent tot 16 procent eiwit in het eten.
DVE staat voor Darm Verteerbaar Eiwit. DVE is de maat voor de hoeveelheid eiwit die beschikbaar en verteerbaar is in de dunne darm. Deze hoeveelheid eiwit is afkomstig van 2 bronnen: eiwit geproduceerd in de pens van de koe (zogenaamd microbieel eiwit) en eiwit uit het voer wat pensbestendig is.
Hoe wordt VEM berekend? De VEM wordt berekend door middel van het niveau verteerbaar organische stof, ruwe celstof, ruw eiwit, ruw vet en verteerbare koolhydraten. Wanneer u voor uw vee wilt berekenen hoeveel VEM ze nodig hebben is het belangrijk om te kijken naar hoeveel melk het dier produceert.