Vanaf 20 graden zonder jas en vest naar buitenBij temperaturen van 20 graden of hoger ga je lekker zonder jas en zonder vest naar buiten.
15-20 graden
Een tussenjas kan je ook dragen indien deze niet te warm gevoerd is of als je stiekem een echte koukleum bent. Daarvoor zijn de leren jasjes, van onder andere Gipsy en Rino Pelle, bij deze temperaturen soms nog perfect om te dragen.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
10 graden of kouder: kleding voor een koude winter
Bij 10 graden of kouder trek je vrijwel dezelfde lagen aan als bij 12 tot 11 graden. Een jurkje kun je ook nog steeds prima aan. Trek een extra paar sokken over je panty. Hiermee blijf je lekker warm en comfy.
» 12 graden of warmer
Zakt de temperatuur onder de 15 graden maar wordt het niet kouder dan 12 graden, dan is een korte of driekwart hardloopbroek nog steeds een prima keuze. Wel is het dan verstandig om een ondershirt te dragen met korte mouwen onder je normale hardloopshirt.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Wanneer het 15 graden is, kun je bijna iedere top of T-shirt in je kast dragen. Zolang je ze maar combineert met de juiste buitenkleding. Op een bewolkte of regenachtige dag dat het 15 graden is, kies je een knusse top met lange mouwen voor onder een licht jack.
Bij temperaturen van 20 graden of hoger ga je lekker zonder jas en zonder vest naar buiten.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Als het lange tijd 25 graden is geweest voelt 19 graden gewoon koud, maar als het lange tijd 15 graden is geweest, voelt 19 graden gewoon warm. In het meest extreme geval voel je dit effect in de tropen.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
18-19 graden: strakke jurkjes en rokjes
Maar bij weinig wind, kun je toch prima kortere kleding dragen. Kies voor strakkere en langere varianten, zoals een langere midi jurk of een maxi rok en neem een jasje of vestje mee. Je ziet er direct lekker zomers uit!
Je kunt natuurlijk ook altijd een gilet meenemen die je kunt dragen over jouw T-shirt of blouse, als het wat afkoelt. Of je draagt gewoon een jurkje of blouse met lange mouwen, om er zeker van te zijn dat je geen kippenvel krijgt. Als het warmer is dan 20 graden dan kun je dus prima zonder jas naar buiten.
Temperaturen tussen de 17 en 19 graden
In je winterjas ga je erg snel zweten, dus die kan maar beter in de kast blijven liggen. Voor sommige kan een tussenjas dan perfect zijn om het bij deze temperaturen lekker warm te houden. Andere hebben geen jas meer nodig, dan is een vestje soms al voldoende.
20+ graden
Dit zijn temperaturen voor een korte broek en t-shirt of singlet. Zorg voor goed ademende kleding, zodat je lichaam de warmte kwijt kan. Een petje of zonneklep houdt je hoofd koel. Vergeet ook je zonnebril niet als de zon fel schijnt, daardoor hoef je niet met je ogen te knijpen tijdens het lopen.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas. Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas.
Als de temperaturen stijgen tot boven de 25 graden heeft je lichaam eigenlijk helemaal geen kleding meer nodig om je warm te houden. Kleding dragen we dan om ons te beschermen tegen de zon en tegen een boel rare blikken als je in je blootje over straat gaat. Het is belangrijk om lichte stoffen te dragen.
Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden. Een katoenen trui die wat viezer is kun je wassen op 40 graden.
Kan ik een t shirt aan heeft namelijk te maken met de temperatuur, maar ook met weersomstandigheden daaromheen. Wanneer het buiten ongeveer 20 graden is, zeggen ze dat je een shirt aan kan. Dus stel jezelf de simpele vraag 'kan ik een t shirt aan? ' en is het buiten 20 graden, ja dan kan dat!
Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.