Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mag een werkneemster maximaal één keer per uur bukken, hurken, knielen of staande voetpedalen bedienen.
In de eerste helft van de zwangerschap wanneer je buikje nog niet zo groot is, kan bukken en tillen in principe geen kwaad voor jezelf. Je hebt dan nog niet het flinke gewicht van je baby en het vruchtwater in je baarmoeder waardoor het nog even niet zo belastend is voor je rug.
Tillen tijdens de zwangerschap creëert extra druk in de buikholte.Dit kan een risico zijn voor de baby en de moeder. Wie geen klachten heeft, moet zich niet veel zorgen maken. Af en toe een zwaarder gewicht tillen kan dan geen kwaad.
Vooral opletten bij sprints, draaibewegingen en plotseling stoppen. Je bewegingsapparaat verandert als je zwanger bent en squash kan erg belastend zijn, vooral als je fanatiek bent. Let dus op en doe rustiger aan.
Je buikspieren worden uitgerekt, waardoor ze minder ondersteuning kunnen bieden. Hierdoor komt veel op de rugspieren aan, wat voor overbelasting kan zorgen. Ook kan een dikke buik je iets uit balans brengen, omdat je lijf de neiging heeft iets naar voren te hellen.
Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Richtlijnen adviseren zwangere vrouwen om matig actief te blijven, minstens een halfuur per dag, en hierbij sporten met een hoge impact (bijv. paardrijden) te vermijden. Ook intensief lopen wordt als hoge-impactsport beschouwd.
Hoeveel beweging is goed tijdens de zwangerschap? Als je zwanger bent kun je er prima naar streven de algemene beweeg- richtlijnen te volgen. Dat betekent minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
De slaapbehoefte tijdens de zwangerschap kan totaal anders zijn dan je normaal gewend bent. De meeste zwangere vrouwen hebben zeker in het begin meer behoefte aan slaap. Het is heel goed mogelijk dat je normaal aan zeven uur slaap voldoende hebt, maar tijdens de zwangerschap tien tot twaalf uur per etmaal wilt slapen.
Zoals pilates, yoga, bootcamp of fitness.Zo'n 2 à 3 keer in de week is voldoende om fit te blijven tijdens de zwangerschap en om je spieren in conditie te houden. Flink doorwandelen, fietsen of zwemmen is natuurlijk ook prima. Als de hartslag maar tijdelijk omhoog gaat terwijl je nog kunt blijven praten.”
De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Rond de acht weken kan je baby jouw aanraking al voelen. Daarom is het erg belangrijk om al vanaf het begin regelmatig over je buik te wrijven. Na 27 weken zal je kind in de meeste gevallen zelfs naar je hand 'zwemmen' en soms zelfs tegen je hand aan komen liggen, als je zachtjes over je buik wrijft.
Denk aan contactsporten, of hardlopen, springen en paardrijden. Het is verstandig om tijdens je zwangerschap voldoende te bewegen, maar luister altijd naar je lichaam. En soms moet je een stapje terug doen als dat nodig is.
Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel. Het is onaangenaam, maar mag niet echt pijnlijk zijn. Daarnaast mag het niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.