Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Voordelen van een krentenbol ten opzichte van een croissant is dat er minder calorieën inzitten, minder vet en meer vezels. Wel bevat een croissant ten opzichte van een krentenbol minder koolhydraten en net ietsje minder zout. Hieruit kunnen we opmaken dat een krentenbol de minst gezonde optie is van de twee.
Het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt heeft namelijk invloed op jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is het gewicht niet volledig afhankelijk van het aantal calorieën. Ze vormen echter wel één van de belangrijkste factoren op dit gebied. In het algemeen bevat een krentenbol niet heel veel calorieën.
In 1 stuk (50 gram) krentenbol zit: 134 kcal energie. 1,2 gram vet. 0,4 gram verzadigd vet.
Cake is minder slecht dan krentenbol
Krentenbollen bestaan voor wel een derde uit suikers. Zo verslaan ze cake (dat wel meer ongezonde vetten bevat, maar je moet soms keuzes maken).
Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby.
Een krentebol bevat namelijk 175 calorieen per stuk. Als je een mueslibol gaat vergelijken met een gewoon bruin bolletje dan valt pas echt op hoeveel calorieen er in een mueslibol zitten. Een gewoon bruin bolletje bevat namelijk maar 115 calorieen. Dat is maar liefst 85 calorieën minder dan in een mueslibol.
Een krentenbol bevat een heel redelijke hoeveelheid nutriënten, en de hoeveelheid calorieën is niet slecht. Voor sporters zitten er niet veel eiwitten in, maar dat kan natuurlijk gecompenseerd worden door eiwitrijk beleg op de krentenbol te doen, denk aan cottage cheese met achterham, kipfilet of rosbief.
Wat zit er in een krentenbol? Om de naam krentenbrood of krentenbol te mogen dragen, moet zo'n brood of broodje voor tenminste 30% uit krenten bestaan. En zo'n hoeveelheid heeft natuurlijk behoorlijk wat invloed op de totale voedingswaarde.
Andere porties: 1 portie - 130kcal, 100 g - 260kcal, 1 oz - 74kcal, meer...
Bij een gezond gewicht raden we aan om maximaal 4 keer iets kleins tussendoor te eten. Voor afvallers geldt: beperk het aantal keren dat je eet tussen de maaltijden door. Als je toch iets wilt eten, kies dan voor fruit, snackgroenten of een bakje magere yoghurt.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Is rozijnenbrood gezond? Doorgaans bestaat een rozijnenbrood voor zo'n 83 % uit koolhydraten, 5 % uit vetten en 12 % uit vetten. Het is daarom gezonder dan een boterham met een flinke laag choco. Wie op dieet is, eet rozijnenbrood toch best niet iedere ochtend of lunch.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Rozijnen krentenwegge. Rozijnen krentenwegge kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun. Dit broodje is hier aan het eind van de zeventiende eeuw ontstaan. Een pastoor importeerde krenten (currants) van het Griekse eiland Zakynthos waar hij als jongere gediend had.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde. Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo'n compacte gedroogde druif.
Er zitten namelijk veel calorieën in, ze behoren zelfs tot één van de calorierijkste vruchten. Omgezet naar calorieën bevatten ze per 100 gram ongeveer 285 kilocalorieën. Daarnaast zitten er veel suikers in, namelijk 64 gram suiker per 100 gram rozijnen. Toch wil dit niet zeggen dat rozijnen ongezond zijn.
Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.