Dreumesen en peuters. Dreumessen en peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Dreumessen kunnen vanaf ongeveer anderhalf hun ochtenddutje overslaan, en inruilen voor een lange middagslaap. Peuters gaan normaal gesproken tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden wakker tussen 6.00 en 8.00.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
Als je baby 3 weken oud is zal hij nog steeds 14 tot 17 uur slaap nodig hebben verdeeld over 24 uur. Om de 2 tot 4 uur zal je baby wakker worden om gevoed te worden.
Dit kan jouw baby met 1 maand
maakt contact met jou door je aan te kijken. houdt de handjes meer open, in plaats van in een knuistje. kan voorzichtig zijn hoofdje optillen als je hem op zijn buik legt. kijkt graag naar bewegende voorwerpen, bijvoorbeeld naar een mobiel boven de box.
1 - 4 maanden
Je baby heeft ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig. Als je baby 6 weken is, begint hij een biologisch ritme (dag- en nachtritme) te ontwikkelen. Je zult zelf ook beter herkennen wanneer je baby slaapt heeft. Hij begint in de nachten 4 tot 6 uur achter elkaar te slapen.
Regelmaat en rust kunnen ook helpen om je baby van 4 weken beter te laten slapen. Probeer een ritme te creëren, jonge baby's hebben veel baat bij voorspelbaarheid. Deze voorspelbaarheid kun je geven door voor elk dutje een slaaproutine in te voeren waarbij je nagenoeg elke keer dezelfde handelingen verricht.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Waarom hebben kinderen veel slaap nodig? Je kroost vroeg naar bed brengen heeft twee hele grote voordelen: meer me-time én meer slaap voor jou en je partner. Maar genoeg slaap is voor je kind ook superbelangrijk. Het stimuleert de groei en is nodig om alle nieuwe mijlpalen en opgedane kennis te verwerken.
Een baby van vier weken oud is dus vaak binnen één uur na het wakker worden al weer moe. Een uur om te voeden, verschonen en te knuffelen is dus zo voorbij. Het is belangrijk om de slaapsignalen van uw baby te leren kennen. Als u moeite heeft deze te ontdekken, weet u ook niet wanneer hij huilt van vermoeidheid.
Je baby traint niet alleen zijn nek- en rugspieren, maar doet allerlei spieroefeningen. Steeds vaker strekt hij ineens zijn benen of gaat hij trappelen. Leg hem daarom af en toe in de box of op een kleed op de grond, zo kan hij veilig oefenen en gezellig rondkijken.
Zorg voor regelmaat in het dagritme van je baby door een opeenvolging van vaste gebeurtenissen aan te houden. Overdag zou dit bijvoorbeeld kunnen zijn: slapen, wakker zijn, gevoed worden, samen spelen, alleen spelen, slapen, enz. Als je baby eenmaal gewend is aan dit ritme, zal dit rust brengen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Is je baby 6 weken en wil hij maar niet in zijn eigen bed slapen overdag of 's nachts, maar alleen bij mama of papa? Zorg dat je baby zich veilig en geborgen voelt in zijn bedje. Inbakeren kan hier ontzettend bij helpen en zorgt er soms voor dat het slapen gemakkelijker gaat.
VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Toch kan het je kindje helpen beter in slaap te krijgen en te houden. Zo kan je 's avonds een paar druppeltjes kamille- of lavendelolie in het bad van je baby doen wat een rustgevend effect kan hebben. Zo kan je baby heerlijk rozig worden en erg ontspannen naar bed, wat kan zorgen voor een goede nachtrust.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.